Droge lippen? Dít kan de oorzaak zijn

Droge lippen? Dít kan de oorzaak zijn

Winter betekent niet alleen sneeuw, warme chocolademelk en kerstmarkten, maar helaas ook droge lippen die weer om de hoek komen kijken. Is Koning Winter hier dan de grote boosdoener, of zijn er nog andere verrassende oorzaken?  

Warm-koud-warm-koud

Onze lippen beschikken niet over een hoornlaag – de bovenste laag van de opperhuid − om zichzelf te beschermen, noch klieren die olie aanmaken om je lippen te hydrateren. Daarom vormen het kille weer buiten, en de verwarming binnen een niet zo’n lieve cocktail voor jouw glimlach.

Lippen likken

Aan de lippen likken om ze te bevochtigen is een no-go. Van speeksel worden ze namelijk nog droger.

Tandpasta als boosdoener

Klinkt verrassend maar ook tandpasta kan een oorzaak zijn van droge lippen. De fluoride of sodium laureth sulfate (het ingrediënt dat voor een schuimend effect zorgt) kan voor chronische uitdroging zorgen.

Blame kaneel

Kaneel is onlosmakelijk verbonden met winterdagen. Het smaakt heerlijk maar geeft helaas wel een irriterend effect op de huid, en ook de lippen.

Cafeïne

Volgens een Amerikaanse dokter kunnen koffie en thee ervoor zorgen dat je eerder droge lippen krijgt. Je hoeft echt niet meteen koffie en thee uit je leven te verbannen, maar als je veel koffie en thee drinkt, kan het dus wel verstandig zijn dat je tussendoor ook af en toe een glas water drinkt.

Ook interessant om te lezen:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)