© Getty Images

Vitaminekuurtje voor je huid: deze vitamines doen je huid stralen

Door Jolien Thieleman

De juiste vitamines zijn niet alleen belangrijk voor een goede gezondheid, maar ook voor een mooie huid. Met deze toppers boost je je huid en laat je haar stralen.

Vitamines: onmisbare stofjes

Vitamines zijn onmisbaar voor een goede gezondheid, en ook je huid heeft baat bij zo’n vitaminekuur. Je huid is namelijk je grootste orgaan, maar toch staat ze als laatste in de rij om vitamines via voeding op te nemen.

Net daarom verwerken steeds meer cosmeticamerken vitamines, mineralen en antioxidanten in hun producten. Sommige zorgen voor een instant stralend effect, terwijl je met andere vroegtijdige veroudering tegengaat en je huid beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Smeren kun je leren

Smeer daarom producten die de juiste ingrediënten bevatten en hou daarbij rekening met deze factoren:

  • De volgorde van de ingrediëntenlijst: hoe hoger een ingrediënt, hoe meer ervan in het product zit.
  • De verpakking: sommige stofjes, zoals vitamine C, zijn erg onderhevig aan licht en lucht. Kies daarom bij voorkeur voor een luchtdichte verpakking met een pompflacon, dat is hygiënischer en de werking van je product blijft langer optimaal. Zit je crème toch in een pot? Gebruik dan een spateltje om er een beetje uit te scheppen.
  • De houdbaarheid: die wordt aangeduid met een symbool van een potje met een cijfer. Dat cijfer zegt hoeveel maanden (M) je het product na opening kunt gebruiken. Eens de houdbaarheidsdatum van een beautyproduct verstreken is, zal de werking beginnen afnemen.

Boost je huid met deze vitamines

1. Vitamine A

Vitamine A, ook wel gekend als retinol, is een ware krachtpatser die bijdraagt tot de herstelling en vernieuwing van je huid. Het zorgt voor een egale, stralende teint en een gladdere huidstructuur met minder rimpels.

Bij puistjes en acne wordt retinol op doktersvoorschrift gegeven: die medische producten bevatten actievere bestanddelen, maar geven ook een grotere kans op irritatie en zijn dus enkel geschikt voor mensen met huidproblemen. Retinol in huidverzorgingsproducten werkt langzamer, maar is op termijn net zo effectief.

Let op: retinol is vrij sterk, waardoor je huid er in het begin gevoelig op kan reageren. Bouw het gebruik dus langzaam op en start met een laag percentage. Smeer zo’n 1-2 keer per week en ga langzaam naar om de dag of dagelijks gebruik.

2. Vitamine B

Van de acht verschillende varianten die vitamine B kent, zijn B3 en B5 de belangrijkste voor je huid:

Vitamine B3

Vitamine B3 of niacinamide is een erg geliefd ingrediënt in de beautywereld. Het is dan ook goed voor heel wat verschillende dingen: het werkt als antioxidant en maakt je poriën minder zichtbaar, het beschermt je huid tegen veroudering en irritatie en zorgt voor de aanmaak van zogenaamde ceramiden en vrije vetzuren. Deze natuurlijke huidvetten versterken de barrièrefunctie. Omdat niacinamide een licht exfoliërende werking heeft, wordt de huid bij regelmatig gebruik gladder en stralender.

Vitamine B5

Vitamine B5 of panthenol bevordert de celvernieuwing en helpt je huid soepel te houden. De vitamine is daarnaast goed om de vochtbalans op peil te houden, met een jonger ogende, gehydrateerde huid als resultaat.

3. Vitamine C

Vitamine C of ascorbinezuur is een belangrijke vitamine voor de vorming van collageen (het bindweefsel van je huid). Het verstevigt, geeft volume en maakt de huid gladder. Huidschade door uv-straling wordt teruggeschroefd en pigmentvlekjes worden minder zichtbaar. Pluspunt: deze vitamine geeft snel resultaat (hallo, stralende huid!) en is dus ideaal voor een boost op korte termijn.

4. Vitamine E

Vitamine E of tocopherol is een prima antioxidant om je huidbarrière te versterken en je velletje te beschermen tegen UV-straling, omdat het de celschade beperkt die de zon aanricht. De vitamine houdt je huid jong, maakt haar egaal en is in combinatie met vitamine C een wondermiddel tegen pigmentvlekken.

Ook niet onbelangrijk: vitamine E zorgt ervoor dat andere werkzame ingrediënten in huidverzorgingsproducten dieper in de huid kunnen dringen om daar goed hun werk te kunnen doen.

Belangrijk: goed reinigen

Belangrijk is wel dat je de verzorgingsproducten aanbrengt op een schone huid. Een laagje crèmeresten en ander vuil verhinderen de huid namelijk om de producten goed te absorberen. Reinig daarom mild, maar grondig om je huid jong, fris en zuiver te houden. Hoe je dat doet, lees je hier.

Bronnen: Paula’s Choice, Dr. Jetske Ultee

Ook over je huid:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content