Droge lippen: oorzaken én oplossingen

Droge lippen: oorzaken én oplossingen
Getty Images

Als het buiten fris is, draaien we de verwarming graag een paar graden hoger. Zó gezellig, maar helaas hard labeur voor je huid en droge lippen. Met deze tips hou je je lippen gehydrateerd en lekker zacht!

Waarom drogen je lippen uit?

De huid van je lippen is een pak dunner en dus nóg gevoeliger dan de huid van je gezicht. Je lippen beschikken namelijk niet over een hoornlaag (de bovenste laag van de opperhuid) om zichzelf te beschermen, noch klieren die olie aanmaken om je lippen te hydrateren. Daardoor houden ze minder goed vocht vast en drogen ze sneller uit, met schrale plekken, barstjes en velletjes als gevolg.

Deze oorzaken kunnen ze extra snel doen uitdrogen:

1. Klimaat

Wind, en vooral koude wind, doet meer vocht uit je lippen verdampen. Daardoor drogen ze sneller uit. Ook een lage luchtvochtigheid in huis veroorzaakt schrale lippen.

2. Speeksel

Ga jij ook met je tong over je lippen als ze droog aanvoelen? Niet doen! Speeksel doet je lippen misschien even minder droog aanvoelen, maar wist je dat ze zo uiteindelijk nog meer uitdrogen? Smeer liever een laagje lippenbalsem om ze te hydrateren.

3. Lippenstift

Parabenen en kleurpigmenten in bepaalde lippenstiften kunnen ervoor zorgen dat je lippen geïrriteerd raken en uitdrogen. Zijn je lippen gevoelig, dan blijf je er dus beter even van weg. Een verzorgende, getinte lippenbalsem is in dat geval een goede oplossing.

4. Tandpasta

Verrassend, maar waar: ook bepaalde tandpasta’s kunnen aan de basis liggen van droge lippen. Ingrediënten als menthol en natrium lauryl sulfaat (dat voor het schuimeffect van tandpasta zorgt), kan voor chronische uitdroging van je lippen zorgen. Kies daarom altijd voor een tandpasta zonder synthetische smaakstoffen en smeer een laagje lippenbalsem na het tandenpoetsen om je lippen te hydrateren.

5. Cafeïne

Een kop koffie of thee is heerlijk op koudere dagen, maar cafeïne kan wel erg uitdrogend werken. Dat is zo voor je lichaam, maar ook voor je lippen. Drink daarom geregeld een glas water tussendoor.

6. Alcohol

Alcohol werkt, net zoals cafeïne, uitdrogend. Je lippen drogen uit en kunnen zelfs barsten omdat je lichaam de alcohol moet afbreken. Daar is water voor nodig, waardoor het vochtgehalte in je lichaam dan pijlsnel naar beneden gaat.

7. Roken

Roken is niet goed voor je gezondheid, maar wist je dat het ook een directe oorzaak is van droge lippen? De roetdeeltjes die je uitblaast, blijven namelijk aan je lippen plakken. Bovendien kunnen ze door de tabak verkleuren, waardoor ze dof en donker worden. En alsof dat nog niet genoeg is, krijg je sneller rimpels rond je mond omdat je tijdens het inhaleren je mond tuit.

8. Bepaalde geneesmiddelen

Sommige geneesmiddelen (tegen acne en psoriasis bijvoorbeeld) hebben als bijwerking dat ze je huid (en dus ook je lippen) kunnen uitdrogen. Heb je er erg veel last van, overleg dan zeker even met je dokter of er geen alternatieven zijn.

9. Vitaminetekort

Een tekort aan bepaalde vitamines kan zich op veel verschillende manieren uiten. Vermoeidheid, slechte concentratie en slapeloosheid zijn maar enkele voorbeelden, en ook een doffe huid en droge lippen horen thuis in dat rijtje. Vitamine A, B, B2, C en E zijn allemaal stoffen die je lippen gezond en gehydrateerd houden. Eet daarom gezond en gevarieerd en laat eventueel je bloed controleren door de dokter. Zo kun je eventuele tekorten aanvullen.

5x tips om droge lippen te voorkomen

1. Drink voldoende

Door voldoende te drinken, hydrateer je je lichaam van binnenuit. En dat zie je ook aan je huid en lippen! Drink minstens anderhalve liter water per dag en zet eventueel een luchtbevochtiger in de kamer.

2. Scrub

Door je lippen regelmatig zachtjes te scrubben, gom je dode huidcellen en velletjes weg. Je kunt een lipscrub kopen in een potje, maar ook makkelijk zelf maken door fijne rietsuiker te mengen met wat honing. Masseer het goedje voorzichtig in cirkelvormige bewegingen in. Je lippen zullen meteen gladder en zachter aanvoelen.

3. Let op je voeding

Wist je dat pittig, zuur of zout eten je lippen kan irriteren? Blijf er dus even van weg als ze al droog aanvoelen.

4. Bescherm je lippen

Mondmaskers beschermen jezelf en anderen tegen het coronavirus, maar ze kunnen er ook mee voor zorgen dat je lippen minder snel uitdrogen. Door ze met een laagje stof te beschermen als je naar buiten gaat, komen ze niet langer rechtstreeks in contact met scherpe wind en koude lucht.

5. Smeer lippenbalsem

Kies voor een vochtinbrengende lippenbalsem om je lippen te beschermen en te herstellen. Dat mag gerust al op voorhand: zo zorg je voor een barrière tussen je lippen en invloeden van buitenaf. Ook ‘s nachts is een rijkelijke laag geen overbodige luxe – zo kunnen de actieve ingrediënten optimaal hun werk doen. Wij lijsten alvast 5 verzorgende exemplaren voor je op!

1 5x heerlijke hydratatie

Deze herstellende lippenbalsem combineert honing, plantaardige oliën en propolis, een zeldzaam ingrediënt uit de bijenkorf. Droge en gekloven lippen worden onmiddellijk gekalmeerd, gevoed en hersteld (Nuxe, € 13,40 € 9,78 bij Farmaline).

2 5x heerlijke hydratatie

Deze rijke lippenbalsem hydrateert intensief en voedt de lippen met een formule die versterkt werd met karitéboter (Yves Rocher, € 2,20).

3 5x heerlijke hydratatie

Met de Bariéderm lippenbalsem verdwijnen prikkende, kwetsbare, gekloven lippen als sneeuw voor de zon. De werkzame ingrediënten herstellen en beschermen de huidbarrière, voor zachte, comfortabele lippen (Eucerin, € 6,15 bij Newpharma).

4 5x heerlijke hydratatie

droge lippen

Deze verzorgende lippenbalsem werd verrijkt met voedende druivenpitolie en beschermt en kalmeert droge lippen langdurig (Caudalie, € 7).

5 5x heerlijke hydratatie

De nieuwe Aquaphor lippenbalsem van Eucerin verzacht en herstelt droge, gebarsten lippen intensief. De formule op basis van paraffine, zonder water, creëert een beschermlaag die de natuurlijke hydratatie van de huid onderhoudt (Eucerin, € 6,50 € 5,85 bij Farmaline).

 ok interessant tijdens de winter:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)