Psoriasis: makkelijk uitgelegd!

Psoriasis: makkelijk uitgelegd!
Getty Images

Psoriasis is een huidaandoening waar nog heel wat misverstanden over bestaan. Enkele feiten op een rijtje:

Wat is het?

Psoriasis is een chronische auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem verkeerdelijk wordt geactiveerd. Dit zorgt ervoor dat de groeicyclus van de huidcellen versneld wordt, waardoor er dikke, schilferige plekken op de huid ontstaan.

Wat zijn de oorzaken?

De oorzaken van psoriasis zijn onbekend, maar er zijn wel bepaalde factoren die de ziekte kunnen uitlokken of verergeren. Zo zijn kwetsuren, infecties en stress mogelijke risicofactoren. Als een van je ouders psoriasis heeft, heb je 10% kans om de ziekte ook te krijgen. Als je beide ouders psoriasis hebben, loopt die kans op tot 50%.

Wat zijn de klachten?

Er bestaan verschillende soorten psoriasis, maar de meest voorkomende vorm kenmerkt zich door rode huidplekken met witte schilfers die erg kunnen jeuken en soms pijnlijk kunnen zijn. Hoewel de vlekken over het hele lichaam kunnen voorkomen, komen ze meestal voor op de hoofdhuid, de knieën en de ellebogen.

Wat kun je ertegen doen?

1-2-3-methode

  • Psoriasis is een blijvende ziekte met een heel onvoorspelbaar verloop. Periodes van opstoten worden afgewisseld met periodes van verbetering. De ziekte kan niet genezen worden, maar er bestaan wel verschillende behandelingen die de ziekte onder controle kunnen houden.
  • Om de huid schilfervrij te houden, worden vaak crèmes en zalfjes gebruikt. Daarnaast is er de lichttherapie, waarbij de huid wordt blootgesteld aan UV-straling. Er bestaan ook medicijnen die de problemen inperken.
  • Veel artsen kiezen voor de zogenaamde ’1-2-3-methode’. Hierbij start je de behandeling met zalfjes en crèmes, daarna schakel je over op lichttherapie en uiteindelijk op medicijnen.

Zonnen (met mate) helpt

Omdat de zon een gunstig effect heeft op je immuunsysteem, kan ze ook helpen om psoriasissymptomen onder controle te krijgen. Bij het zonnen is het wel belangrijk om zonnebrand te vermijden, want dit kan nieuwe huidschilfers veroorzaken.

Ook interessant:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)