Een déjà vu of een oog dat trilt: een verklaring voor vreemde lichaamstrekjes

Door Celine Werner

Dat ons lijf soms vreemde toeren uithaalt, blijkt uit sommige bizarre lichaamstrekjes die kunnen voorkomen: een déjà vu, een oog dat trilt,… , we ervaren het allemaal weleens in ons leven. Maar heb je eigenlijk al stilgestaan hoe die rariteiten plots ontstaan? Wij anders wel, lees maar.

Vreemde lichaamstrekjes onder de loep genomen

IJshoofdpijn

Voel je plots die verschrikkelijke brainfreeze of ijshoofdpijn opkomen tijdens het eten van een ijsje of het drinken van een fris glas water? Waarschijnlijk de enige onaangename ervaring tijdens de warme zomermaanden. Iets kouds prikkelt namelijk de zenuwen in je gehemelte die in verbinding staan met de hersenen. Daardoor trekken de bloedvaten in je voorhoofd samen, met de bekende hoofdpijn tot gevolg.

Déjà vu

Ben je druk aan het babbelen met een vriend en heb je het gevoel dat je dit gesprek al eerder gevoerd hebt, op exact dezelfde plek, met precies dezelfde kleren aan?

Daar is een verklaring voor! In normale omstandigheden wordt er een beeld naar een deel van je hersenen gebracht dat je bewustmaakt van wat je meemaakt, en daarna wordt dit opgeslagen in het geheugen. Bij een déjà vu wordt deze route omgedraaid: het beeld wordt opgeslagen in het geheugen, voordat je hersenen zich bewust worden van het beeld zelf. Hierdoor denk je dat je iets al eerder hebt meegemaakt.

Anderzijds kan het zijn dat er sprake is van misinterpretatie of een stoornis in de hersenen, dat een gevolg kan zijn van bepaalde medicatie, vermoeidheid of een neurologische stoornis.

Stroomstoot

Wanneer je ergens tegenaan botst, kun je de indruk hebben dat er een stroomstoot door je onderarm trekt. Een korte hevige pijn met tintelingen. Die pijn ontstaat doordat de elleboogzenuw dicht aan de oppervlakte ligt, waardoor je hem makkelijk kunt bezeren.

Trillend ooglid

De kleine spieren in je ooglid kunnen onwillekeurig beginnen ontspannen en samentrekken door: stress, vermoeidheid, langdurig naar een scherm te staren, cafeïne of droge ogen.

En jij, herken jij alle vreemde lichaamstrekjes uit het lijstje?

Bron: margriet.nl

Nog meer interessant leesvoer:

Partner Content