Een vriendin met liefdesverdriet troosten: dit zeg je beter niet

Door Celine Werner

Je vriendin heeft je net slecht nieuws aangekondigd: zij en haar partner gaan uit elkaar. Haar woorden zijn nog niet koud, of je stapt al de wagen in richting supermarkt, voor een lading chocoladeijs. Want dat, een babbel én een typische vrouwenfilm, zijn dé remedies tegen liefdesverdriet! 

Al moet je tijdens het ‘troostgesprek’ letten op wat je zegt. Want volgens experts vermijd je best de onderstaande uitspraken:

Dit horen vrouwen met liefdesverdriet liever niet

“Ik snap het hélemaal.”

We beweren niet dat je niet snapt wat jouw vriendin meemaakt, en al zeker niet als je zelf een split hebt doorstaan. Maar nooit zal een ander individu exact hetzelfde voelen als jij, aangezien alles afhangt van een karakter en de context. Vraag eerder wat ze het meest zal missen aan de relatie, of wat ze nu precies zo moeilijk vindt, zodat ze het gevoel krijgt dat ze open kan praten over haar gevoelens.

“Er zwemmen genoeg vissen in de zee.”

Is het niet wat te snel om te praten over nieuwe liefdes? Daar staat haar hoofd nu écht niet naar. Laat haar eerder weten dat het heel normaal is dat ze zich verdrietig voelt, zonder je te focussen op de volgende stap.

“Je bent beter af zonder hem of haar.”

Naast verdriet, voelt ze ook veel twijfels over zichzelf en de keuzes die ze maakt. Maar door dit te zeggen, geef je haar net het gevoel dat ze bij het kiezen van haar ex een foute keuze gemaakt heeft, en die extra onzekerheid wil je haar vast niet geven.

“De volgende keer zul je het anders aanpakken.”

Oeps, zo geef je de indruk dat een van haar daden er mee voor gezorgd heeft dat er een breuk van kwam.

“Je moet van jezelf houden, voor je een ander kunt liefhebben.”

Aan deze wijze les heeft jouw maatje geen behoefte, zo’n periode is zo al zwaar genoeg, laat staan dat ze zich nog zou moeten focussen op eigenliefde en zelfontwikkeling.

“Hij verdient je niet.”

Sommige vriendinnen maken van een breuk gebruik, om eindelijk eens écht te zeggen wat ze van de ex-partner vinden. En geloof ons, dat is vaak niet zo positief. Maar net door je gal te spuwen, gaat ze het gevoel krijgen dat je haar niet steunt. En ook: het kan best zijn dat ze het met jou eens is. Maar wat als ze later toch weer dik aan is tussen hen?

“Het is beter zo.”

Op het moment dat het verdriet zo intens is, voelt het zeker niet aan dat het beter zo is, dus waarom zou je dit nu zeggen? Maar een luisterend oor bieden daarentegen, is wel aangeraden.

Bron: brit.co – Beeld: gettyimages.be 

Nog meer lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content