De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Getty Images

Gezond Eetplan dag 21: eet gezonde vetten

Door Isabelle Ignoul

Dit artikel maakt deel uit van het Gezond Eetplan. Klik hier voor meer info!

Over vetten bestaan heel wat vooroordelen en verschillende meningen. Want vetten zijn calorieën, toch? Dat klopt, maar toch heb je ze nodig, óók als je een paar kilootjes kwijt wilt. Je moet alleen de juiste keuzes maken. Hieronder vertellen we meer, en voorzien we je zoals gewoonlijk van een stevige portie lekkere recepten.

Wat eten we vandaag?

  • Gegrilde ananas met gekaramelliseerde honing
  • Krokante tortilla met ricotta, gerookte forel en waterkers
  • Sandra Bekkari’s hasselbackvarkenshaasje met bacon, salie en rode biet

Naar het menu voor vandaag

Verder in het artikel vind je nog veel méér lekkere recepten!

‘Goede’ versus ‘slechte’ vetten

Je hebt twee soorten vetten:

  • de ‘goede’ of de onverzadigde vetten
  • de ‘slechte’ of de verzadigde vetten

Het totaal aantal vetten mag voor 20 tot 40% deel uitmaken van je dagelijkse voeding.

Goede vetten

De onverzadigde vetten, waaronder omega 3- en 6-vetzuren, zijn goed voor je gezondheid, want:

  • ze hebben een gunstig effect op je cholesterolniveau
  • ze verkleinen de kans op hart- en vaatziekten

Je lichaam maakt omega 3 en 6, de essentiële vetzuren, niet zelf aan, dus je moet ze uit voeding halen.

Slechte vetten

Verzadigde vetten daarentegen zijn niet gezond. Ze vergroten het risico op hart- en vaatziekten. Dus het is belangrijk om ze te vermijden: ze mogen maximaal 10% van je eetpatroon uitmaken. Hoe minder, hoe beter. Je vindt ze terug in dierlijke producten, vet vlees, croissants, koekjes, …

Waarom heb je vetten nodig?

Vetten vormen een belangrijke energiebron voor het menselijk lichaam. Daarnaast beschermen ze de lichaamscellen ook tegen ongewenste indringers. Bovendien zijn vetstoffen noodzakelijk om de vitamines A, D en E goed te kunnen opnemen.

TIP: neem eventuele vitaminesupplementen altijd in met een lepeltje vetstof, bv. olijfolie.

Welke vette voedingsmiddelen zijn een must in de keuken?

Vette vissoorten

  • Makreel, zalm, tonijn, haring, paling, …
  • Liefst 2 keer per week.
  • Laat je niet misleiden door het woord ‘vette’, want zalm is even ‘vet’ als de magerste vleessoort, kip.

Lekker in deze recepten:

Verschillende plantaardige oliën

  • Zonnebloemolie, olijfolie, avocado-olie, lijnzaadolie, …
  • Wissel gerust af.

In deze recepten gebruik je ze:

Avocado

  • Een dankbaar en multi-inzetbaar product in de keuken.
  • Ook te gebruiken in desserts, bijvoorbeeld in chocolademousse.
  • Opgelet: een halve avocado per dag is voldoende.

Probeer deze recepten:

Noten

  • Vooral walnoten (ook wel brain food genoemd).
  • Maar kies ook gerust eens voor andere noten, zoals macadamia’s, hazelnoten of pecannoten.
  • Ga voor de ongezouten variant!
  • Opgelet: een handje per dag is voldoende.

Verwerk ze in deze recepten:

Een dessertje als ontbijt? Laat maar komen! Deze ochtend smul je van gegrilde ananas met gekaramelliseerde honing. ‘s Middags eet je een krokante tortilla met ricotta, gerookte forel en waterkers (die je trouwens in een kwartiertje op tafel tovert) en ‘s avonds ga je voor een hasselback-varkenshaasje met bacon, salie en rode biet.

Gegrilde ananas met gekaramelliseerde honing

Krokante tortilla met ricotta, gerookte forel en waterkers

Hasselback varkenshaasje met bacon, salie en rode biet

Benieuwd naar de recepten en de rest van het weekmenu? Klik dan hier.

En deze kun je ook nog eens allemaal herbekijken: weekmenu 2weekmenu 1.

Bewerking: Marlies Picavet, met dank aan: Lynn De Merlier

Dit vind je vast ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content