Dit gebeurt er met je lichaam als je wat vaker je bureau verlaat

Dit gebeurt er met je lichaam als je wat vaker je bureau verlaat
Young woman getting ready to go out

Dat urenlang stilzitten aan een bureau niet goed is voor je rug en nek, hoeven we je vast niet meer te vertellen. Maar wist je dat af en toe je bureau verlaten heel wat gezondheidsvoordelen met zich meebrengt?

Zitten is het nieuwe roken

De gemiddelde Vlaming zit meer dan acht uur per dag. Mensen met een zittend beroep zelfs meer dan negen uur. Die zittende momenten onderbreken we veel te weinig. Dat blijkt uit een steekproef van Partena bij 1.039 Vlamingen.

Het lange zitten is zodanig ingeburgerd dat we er ons niet meer van bewust zijn, net zoals roken vroeger. Zitten wordt dan omschreven als het nieuwe roken.

Wat vaker je benen strekken, zou een positief effect hebben op je gezondheid! vijf voordelen om precies te zijn:

1Je voelt je gelukkiger

Wanneer? Binnen 2 minuten.

Je voelt je stukken gelukkiger als je af en toe je bureau verlaat. Dat blijkt uit een studie bij meer dan 3000 Australische overheidswerknemers. De deelnemers die meer dan zes uur doorbrachten op een bureaustoel voelden zich mentaal slechter dan zij die minder dan drie uur per dag zaten. Dus, kan je wel wat opkrik gebruiken? Twijfel dan niet om even een babbeltje te slaan aan de koffiemachine!

2De drang naar zoetigheden vermindert

Wanneer? Binnen de 10 minuten.

Je sprint tijdens een drukke werkdag van hot naar her, en propt uit tijdsgebrek al snel wat ongezonds in je mond. Niet goed voor je gezondheid, en al zeker niet voor je productiviteit. Even een wandeling maken om de traktatie van die jarige collega te ontlopen, is dus geen slecht idee. En er komt trouwens endorfine vrij. Het gelukshormoon neemt je zin in zoet af!

3Je verbrandt meer vet

Wanneer? Binnen een uur

Wist je dat je met rechtstaan alleen al 50 calorieën méér verbrandt per uur dan wanneer je een hele dag zit? Reden te meer om even langs te gaan bij je collega in plaats van een mail te sturen. Of nog beter: werk rechtstaand, goed voor 52 000 calorieën éxtra per jaar. Even ter verduidelijking: dat komt overeen met zo’n 20 marathons. Indrukwekkend!

4Je slaapt beter

Wanneer? ‘s Nachts

Al is het maar een kwartiertje, wat beweging in de dag volstaat om sneller in slaap te dommelen ‘s avonds. Neem de trap in plaats van de lucht, of organiseer groepslessen tijdens de middag.

5Je brein wordt geactiveerd

Wanneer? Meteen

Vanaf het moment dat je opstaat, schieten je kuitspieren in werking, waardoor je bloeddoorstroming versnelt. Zuurstofrijk bloed stroomt meteen naar je hersenen, wat voor meer energie en een beter concentratievermogen zorgt. Laat je productiviteit je even in de steek? Tijd om de beentjes te strekken, dus!

Koffie, iemand? 

Bron: VTM nieuws, Prevention, netdoctor.co.uk. Beeld: Getty Images

 Ook meer wist-je-datjes:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)