Getty Images

Gebroken-hartsyndroom: dit doet het met je lichaam

Vorige week beroofde een schutter in de Amerikaanse staat Texas 19 kinderen en twee leerkrachten van het leven. Later stierf ook de man van een van de leerkrachten. Door een gebroken hart, stelde zijn familie. Volgens dr. Ben Corteville, cardioloog aan het Jan Palfijnziekenhuis in Gent, is dat niet onmogelijk.

De emotionele stress die gepaard gaat met een relatiebreuk heeft heel wat gevolgen voor je gezondheid. Sommige mensen verliezen hun eetlust, anderen slapen slechter of lijden zelfs aan het gebroken-hartsyndroom. Hoewel liefdesverdriet niet per se leidt tot het gebroken-hartsyndroom, is het toch belangrijk om te weten dat het bestaat.

Wat is het gebroken-hart syndroom?

Dr. Ben Corteville: “De aandoening is niet zo gekend, maar er zijn wel degelijk mensen aan overleden.” Het syndroom wordt ook stresscardiomyopathie of takotsubo-cardiomyopathie (TTS) genoemd.

Hoe ontstaat het?

Een negatieve gebeurtenis als een relatiebreuk of overlijden kan ervoor zorgen dat je lichaam meer stresshormonen aanmaakt, wat dan het syndroom kan uitlokken. Maar ook bij positieve emoties, bijvoorbeeld naar aanleiding van een huwelijk of nieuwe job, kunnen er extra stresshormonen vrijkomen. “We zien dat het syndroom vooral voorkomt bij vrouwen met een leeftijd rond de 40 tot 60 jaar. Slechts tien procent van de patiënten is een man”, aldus Ben Corteville.

“Pijn in de borst, moeite met inademen en flauwvallen kunnen een teken zijn dat je lijdt aan het gebroken-hartsyndroom.”

Symptomen van het gebroken-hartsyndroom

De symptomen lijken heel erg op die van een hartaanval, maar worden niet veroorzaakt door een verstopping van kransslagaders. Ben Corteville: “Net als bij een hartaanval, ervaren mensen met het gebroken-hartsyndroom vaak pijn in de borst of hebben ze moeite met inademen. Ook flauwvallen kan een teken zijn dat je lijdt aan deze aandoening.”

Door een hevige emotionele reactie wordt het hart belast. Dat zorgt ervoor dat …

1. … je lichaam meer stresshormonen aanmaakt

Een van de redenen waarom het fijn is om verliefd te zijn, is omdat de gelukshormonen dopamine en oxytocine dan vrijkomen in je hersenen. Wanneer je liefdesverdriet hebt, maken die gelukshormonen plaats voor stresshormonen. Die zorgen ervoor dat je je minder gelukkig voelt en kunnen zware hoofdpijn of een stijve nek veroorzaken. Stress kan er ook voor zorgen dat je:

  • gewicht verandert (omdat je je eetlust verliest of net meer eet dan gewoonlijk)
  • slechter slaapt
  • depressieve gevoelens hebt
  • je angstig voelt
  • heel emotioneel bent

2. … de vorm van je hart verandert

Een andere naam voor het gebroken-hartsyndroom is takotsubocardiomyopathie. Tako Tsubo verwijst naar een Japanse kruik met een brede bodem en een smalle hals (tsubo) die gebruikt wordt om octopussen (tako) te vangen. Bij het gebroken-hartsyndroom neemt het hart de vorm aan van zo’n kruik. Daarom spreken Nederlanders ook wel van een viskruikinfarct.

“Te veel stresshormonen kunnen ervoor zorgen dat je hartspiercellen overprikkeld raken en minder goed pompen”

3. … je hartspieren minder goed pompen

Door de stress komen allerlei stoffen vrij in het bloed die ervoor zorgen dat een gedeeltevan het hart – tijdelijk – niet meer normaal samentrekt. Te veel stresshormonen kunnen er ook voor zorgen dat de hartspiercellen overprikkeld raken waardoor ze slechter kunnen pompen.

4. … je meer kans loopt op hartritmestoornissen en hartfalen

Door een verminderde werking van het hart en een toename van stress in het lichaam, kan het syndroom ook hartritmestoornissen en hartfalen uitlokken.

5. … de werking van je hersenen wordt verstoord

Onderzoek wees uit dat er ook een verband zou zijn tussen het takotsubosyndroom en de werking van je hersenen. Dat komt omdat de delen van de hersenen die emoties en stress regelen, ook zorgen voor onbewuste lichaamsfuncties zoals het kloppen van je hart. Die slechtere communicatie tussen de hersengebieden staat dus in verband met het feit dat mensen minder goed op stress reageren. Dat maakt hen vatbaarder voor het syndroom. Ben Corteville: “Of die verminderde communicatie in de hersenen het syndroom veroorzaakt, of dat een gebroken hart de oorzaak is voor die verminderde communicatie is nog niet duidelijk.”

Kan het worden behandeld?

Goed nieuws, want dat je het gebroken-hartsyndroom hebt, wil niet meteen zeggen dat je er ook aan overlijdt. Integendeel, meestal herstelt de hartspier zich vanzelf.

Dr. Ben Corteville: “De symptomen zijn meestal tijdelijk. De hartspier herstelt zich bijna altijd na enkele dagen, weken of maanden. Dat kan spontaan of met de hulp van medicijnen. Dat zijn meestal bloedverdunners, bloeddrukverlagers of medicatie tegen stress. Het is dan ook belangrijk om zoveel mogelijk stress te vermijden.”

Meer over liefdesverdriet:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content