©GettyImages

Geur voor elk humeur: 6x natuurlijke oppeppers

Door Rani Merckx

En of we klaar zijn voor die gezellige avonden binnenshuis. De winter hangt in de lucht, dus haal die najaarse gezelligheid in huis. Met een geurtje bijvoorbeeld, dat ook op je gemoedstoestand werkt! 

Meer dan sfeermakers

Geuren zijn niet alleen sfeermakers. Ze beïnvloeden je stemming, zelfs al ben je je daar niet altijd bewust van: Dat komt omdat we in een audiovisuele cultuur leven, met weinig aandacht voor geuren”, vertelt parfumdokter Sofie Albrecht. We trainen onze neus niet zoals we dat met andere zintuigen doen. We hebben weinig aandacht voor geuren en daarom is het ook vaak moeilijk om ze te beschrijven. En net daarin schuilt hun grote kracht.”

6x een geur voor elk humeur:

En een lekker geurende woning? Da’s altijd fijn om in thuis te komen.

1. Lavendel brengt rust

Lavendel ruikt heerlijk! Het plantje wordt al eeuwen gebruikt om tot rust te komen. Door aan lavendel te ruiken, vertraagt je hartslag. Ideaal voor als je stijf staat van de stress, of niet makkelijk de slaap kunt vatten.


Badzout met lavendel (€ 6,95 – shop ‘t hier)

2. Vanille zorgt voor geborgenheid

Volgens onderzoekers voel je je gekoesterd door de geur van vanille, en zou het zelfs je creativiteit stimuleren. Daarnaast werkt het ook kalmerend.

Accents – pure winter (€ 14,99 – shop ‘t hier)

3. Limoen en kokosnoot houden je alert…

… en geven je een energieboost!

Kokosnoot en limoen, luxury soap (€ 6,99 – shop ‘t hier)

4. Ban stress met basilicum

Bij stress ruik je best de geur van basilicum. Ook als je ergens tegenop ziet en moeite hebt om je te concentreren, zou het helpen.

Interieurspray (€ 16,95 – shop ‘t hier)

5. Eucalyptus pept je op

Eucalyptus ontspant en pept je op. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in Turkse stoombaden, de gekende hamams. Ook werkt het verlichtend bij ademhalingsproblemen.

Door rozemarijn presteer je beter in geheugentesten. Dat toonde onderzoek van de universiteit van Northumbria aan. Als je je niet goed kunt concentreren of merkt dat je geheugen wel een steuntje kan gebruiken: ruik dan zeker aan rozemarijn!

Geurkaars eucalyptus en rozemarijn (€ 19,50 – shop ‘t hier)

6. Jasmijn wiegt je in slaap

Val jij maar moeilijk in slaap? Druppel enkele jasmijndruppels op je hoofdkussen. Wedden dat je zo in slaap valt? Door de geur van jasmijn worden de hersengolven gestimuleerd die je slaperig maken. Je valt niet alleen eerder in slaap, je slaapkwaliteit gaat er ook op vooruit! Jasmijn geeft ook zelfvertrouwen én maakt je positiever!

Essentiële olie, jasmijn (€ 11 – shop ‘t hier)

Beeld: GettyImages

Las je deze artikels al?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content