Heb je een kat? Dat betekent het voor je gezondheid (en het is goed nieuws)

Door Celine Werner

Heb jij een kat of zelfs meerdere van deze pluizige vriendjes in huis? Dan zul je dit nieuwtje vast wel beamen. Heb je er geen? Dan herken je de positieve effecten (nog) niet die katten op mensen hebben, maar er is wel degelijk bewijs van! 

Onderzoek toont namelijk aan dat het hebben van een kat de kans op het krijgen van een hartaanval verkleint met maar liefst eenderde. Say what?

Daarom is dit beestje goed voor jou

Tijdens de studie keken de onderzoekers naar de bloeddruk én hartslag van meer dan vierduizend mensen. De helft van deze personen had een kat of heeft er ooit eentje gehad, terwijl de andere helft dit huisdier nooit in huis gehaald heeft. De resultaten waren verbazingwekkend: de poezenbaasjes hadden dertig procent minder kans op een hartaanval of hersenbloeding in verhouding tot de personen die er nooit een gehad hebben.

Wat is de verklaring hiervoor?

De aanwezigheid van dit beestje vermindert stress en angstgevoelens, en dus logischerwijze ook de kans op een hartaanval.

Waarom je stress afneemt? Je bouwt een band met je kat op, waardoor je je minder alleen voelt en beter kunt omgaan met vervelende situaties. Daarnaast gelooft professor Adnan Qureshi — die de studie leidde — dat alleen al het strelen van dit huisdier stressgerelateerde hormonen in het bloed kan doen verminderen.

Ook goed nieuws voor hondenmensen

Heb je het toch meer voor Fifi dan voor Minoes? Geen nood, er is ook een onderzoek dat aantoont dat het hebben van een hond soortgelijke voordelen biedt.

hond

Hebben deze lieve viervoeters soms nog andere gunstige effecten op jouw humeur en gezondheid? Laat het ons weten, we zijn ontzettend benieuwd!

Bron: nsmbl.nl – Beelden: gettyimages.be

Ook voor kattenliefhebbers:

Partner Content