
Advertorial
Een gezond gebit: 4x tips naar een stralende glimlach
Advertorial
Een gezond gebit, dat willen we allemaal. En als het kan, ons hele leven lang, graag! Maar hoe pak je dat dan juist aan? Een paar tips voor een mond vol gezonde tanden.
Waarom is een gezond gebit zo belangrijk?
Om gaatjes en die vreselijke tandpijn te voorkomen natuurlijk. Maar volgens verschillende studies is er een verband met ernstigere gezondheidsproblemen: zo zou een slechte mondhygiëne gelinkt zijn aan chronische aandoeningen, zoals diabetes, hart- en vaatziekten. De bacteriële infecties in de mond kunnen zulke aandoeningen versnellen en verergeren.
Het ouderlijk advies ‘poets je tanden goed en grondig’ neem je dus maar beter ter harte!
Wit = gezond?
Een witte Hollywood-glimlach staat niet altijd gelijk aan een gezond gebit. Of je tanden nu wit, geel of ietwat grijzig zijn, hangt vooral van het tandbeen af. Een goede tand- en mondverzorging voorkomt uiteraard wel de verkleuring van je tanden, maar verkleint daarnaast ook de kans op:
- gaatjes,
- tandvleesaandoeningen (parodontitis)
- een stinkende adem,
- …
4x tips voor een stralende glimlach
1. Goed poetsen
Een gezond gebit begint bij een goede poetsbeurt. Na elke maaltijd of tussendoortje zet tandplak zich immers vast op je tanden. Schrob je het tandplak niet weg? Dan kunnen er zich na enkele dagen mineralen afzetten, waardoor de tandplak begint te verkalken. Op die manier ontstaat tandsteen. Als je je tanden niet regelmatig poetst, kan het tandplak voor tandbederf en tandvleesaandoeningen zorgen.
Je tanden goed poetsen, is dus de boodschap. En zo doe je het correct:
- Poets je tanden minstens twee keer per dag, en minstens twee minuten lang. Opgelet: poets je tanden niet meteen na dat je een gesuikerd drankje gedronken hebt. De zuren en suikers tasten het tandglazuur aan, en als je poetst, riskeer je het glazuurlaagje langzaam weg te schrobben!
- Gebruik een tandpasta aangepast aan je leeftijd: met fluoride voor volwassenen, en minder fluoride voor kinderen.
- Vervang je tandenborstel elke drie maanden. Hetzelfde geldt voor de kop van een elektrische tandenborstel.
- Flos na het poetsen om tandplak te vermijden.
- Extra hard schrobben, extra proper? Dat dacht je maar. Als je te hard poetst, kun je je tandglazuur en tandvlees beschadigen. Een lichte druk volstaat om je gebit proper te krijgen.
- Poets in kleine, draaiende bewegingen in plaats van horizontaal, en doe dat tand voor tand zodat je geen plekje vergeet.
Meer lezen over het poetsen van je tanden? In dit artikel ontdek je de ultieme (poets)tips van een tandarts!
2. Ga tijdig naar je tandarts
De tandverzorging die je zelf doet is erg belangrijk, maar een regelmatig bezoek aan de tandarts is zeker noodzakelijk. Want die kan tijdig tandproblemen opsporen én voorkomen! Eén keer per jaar op controle gaan, is het minimum. En je slaat zo’n controle beter niet over, want het is beter dat je gaat als er nog niets aan de hand is. Zo kan je tandarts preventief werken, (tand)problemen vroeger opsporen en duurdere behandelingen voorkomen.
EXTRA TIP
Een kostelijke bedoening, denk je? Neen, niet per se. De wettelijk verplichte ziekteverzekering betaalt een groot deel van je tandkosten terug. En indien dat niet het geval is krijg je als lid van het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds (VNZ) bij hoge tandkosten tot 25 procent van de kostprijs terugbetaald (25 % van het persoonlijk aandeel boven de 150 euro), ongeacht je leeftijd. Tot 18 jaar bedraagt die tussenkomst maximum 500 euro, vanaf 18 jaar maximum 300 euro per 2 jaar.
Maar dankzij het MaxiPlan, een verzekeringsplan voor medische kosten, van het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds en de VMOB HospiPlus krijg je méér terugbetaald. Het MaxiPlan dekt bijvoorbeeld de tandzorgen die door de gewone ziekteverzekering niet worden terugbetaald, zoals tandprotheses, tandbruggen en/of kronen. Zo krijg je tot 50 procent van de prijs terugbetaald, of tot 500 euro bovenop die aanvullende tussenkomst. Maar je geniet ook van heel wat andere interessante bijkomende terugbetalingen, zoals:
- Tot 50% van alle wettelijke remgelden (tot 1.000 euro per jaar)
- Tot maximaal 500 euro terugbetaald op hoorapparaten, indien je recht hebt op een tussenkomst via de verplichte ziekteverzekering (250 euro per toestel)
- Tot 200 euro geboorteforfait per kind bij de geboorte, indien beide ouders verzekerd zijn
Ten slotte kan je via TandPlus de meest verregaande tussenkomst krijgen, namelijk 50 procent van de kosten tot maximum 1.250 euro per jaar.
Vraag een gratis infopakket aan, of word onmiddellijk VNZ-lid en geniet meteen van alle voordelen!
Meer informatie en/of voorwaarden over het MaxiPlan of TandPlus? Surf naar de webstek van het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds!
3. Wees zuinig met zoetigheden
Ook wat je eet en drinkt heeft een effect op de gezondheid van je tanden. Zo zijn gesuikerde dranken en voedingswaren schadelijk voor je tandglazuur, en is het belangrijk dat je je gebit af en toe rust gunt. De hele dag door eten en sneukelen, doet de gezondheid van je gebit geen deugd. Zeker bij kinderen, die nog van tanden moet wisselen, zijn die gezonde eet- en drinkgewoonten van belang om een gezond gebit te ontwikkelen.
Een paar belangrijke vuistregels:
- Drink veel water en thee (zonder suiker)
- Drink zo weinig mogelijk suikerhoudende drankjes
- Vermijd kleverig snoep of snoep dat langzaam opgaat zoals lolly’s
- …
4. Eet suikervrije kauwgom
Vanaf je vijftigste maken je speekselkliertjes minder speeksel aan. En speeksel is net enorm belangrijk voor een gezonde mondflora, de levende micro-organismen in je mondholte. Samen vormen deze ‘goede’ bacteriën een beschermlaagje voor je tanden, kiezen, tandvlees, gehemelte en tong. Om die reden is kauwen op suikervrije kauwgom een goed idee. Waarom? Je bevordert op die manier de speekselaanmaak en neutraliseert zuren uit voedsel en dranken.