Goed in je vel: zelfzeker op je werk

Door De Redactie

Piekeren en twijfelen aan jezelf: nefast voor je werk en eigenlijk nergens voor nodig. Enkele handige tips die je helpen om de balans met jezelf terug te vinden.

Erken je talenten

Het is erg makkelijk om te denken dat je iets niet kunt, maar je bent altijd ergens goed in. Bedenk voor jezelf waar jouw sterktes liggen. Je hoeft jezelf daarom niet per se op de voorgrond te zetten, als je dat niet comfortabel vindt. Ben je een pietje precies als schoonmaakster? Laat dan zien hoe jij als een straffe ‘tante Kaat’ de meest onmogelijke vlekken weghaalt. Ben jij een echte planner? Laat dan zien hoe jij je taken verbazingwekkend efficiënt afwerkt.

Fouten, en dan?

Een ding is zeker: iedereen maakt fouten. Steek jouw fouten ook niet weg. Durven toegeven dat iets fout liep, is de juiste instelling als je wilt groeien in je werk. Het maakt je menselijk en het zorgt er ook voor dat er een last van je schouders valt. Eerlijkheid siert, maar vooral: het zorgt ervoor dat je recht in je schoenen staat en dat geeft je vanzelf een beter gevoel.

Daag jezelf uit

Stilstaan is achteruitgaan, wordt wel eens gezegd. En dat is ook zo. Als je jezelf niet uitdaagt, zak je al snel weg in een saaie routine. Die routine geeft je ook helemaal geen fijn gevoel. Ga een uitdaging aan, hoe klein ze ook mag zijn. Ga geen uitdagingen uit de weg, omdat je denkt dat iemand anders het beter zou doen. Eens je slaagt in wat je vooropstelt, zul je zien dat je zelfbeeld de hoogte inschiet.

Het belangrijkste om te onthouden? Zelfzeker zijn op je werk betekent in de eerste plaats in balans, ‘InSync’, met jezelf zijn. Gun jezelf, ook op je werk, de tijd om je goed in je vel te leren voelen.

Bron: Vacature Magazine – Beeld: Getty Images

Partner Content