Goeie vraag: Is een airfryer echt gezonder dan een friteuse?

Goeie vraag: Is een airfryer echt gezonder dan een friteuse?

De typische driedaagse frituurlucht verdwijnt langzamerhand uit de Vlaamse keuken want nog nooit werden zo weinig friteuses verkocht.  We zoeken namelijk steeds vaker naar gezondere alternatieven. En wat springt dan meteen in het oog? De veelbesproken airfryer! Maar is deze écht gezonder en vooral even lekker?

Want ja, we willen van alles wel een suikervrije en vetvrije variant maar de smaak van een echte guilty pleasure moet blijven toch? We zochten het voor jullie uit.

Gebakken lucht? 

Toen Philips de Airfryer op de markt bracht, dachten we meteen aan een vernieuwde, modernere friteuse, toch bleek dit – eens in onze handen – een echt bakinstrument te zijn dat een prominent plaatsje in de keuken verdiend.

Waarom? Er is geen stank, geen extra kost voor olie en andere vetten én je kunt er werkelijk álles in bakken met enkel hete lucht.

Moeten er nog voordelen zijn? Ja, want ook al kun je niet discussiëren over smaken en is vet een smaakversterker, de Airfryer boet er volgens ons nauwelijks op in.

Maar is het écht gezonder?

Een onderzoek in het European Journal of Lipid Science and Technology bracht onlangs een en ander aan het licht. En wat blijkt? De airfryer bakt dan wel met hete lucht, het product zelf is allesbehalve gebakken lucht. Want door het toestel eet je echt minder vet, tot 70 procent zelfs. Bij frietjes is dat zo’n 45 calorieën per 100 gram minder. Uit het onderzoek bleek ook dat vitamines minder kapot gaan dan wanneer je bakt in olie. Win-win voor onze gezondheid!

Meer dan friet

We schreven het al: de Airfryer is een volwaardig keukentoestel want je kunt er veel meer in bereiden dan enkel frietjes en snacks. Wat dacht je van een smeuïge cake, gegrilde groenten of een pittige bouillabaise? Allemaal met veel minder vet.

We kregen alvast deze gerechten voorgeschoteld rechtstreeks en énkel uit de Airfryer van Philips. Met dank aan Sandra Bekkari voor de inspiratie!

Groentetorentje

Smaakvol gezond torentje van courgette, tomaat, buffelmozzarella en aubergine. Gemaakt in een handomdraai!

Gebakken eend met shiitakes en rodekool

Perfect gegaarde eend met heerlijk gekruide paddenstoelen en een zoete toets van rodekool met appel. Het vlees is knapperig vanbuiten maar zo mals vanbinnen en dit zonder extra vetstof.

Ziet er heerlijk uit, niet?

Conclusie:

Gezonder, evenwaardige smaken én geen geld meer aan extra potten, pannen, olie of andere vetten: probeer het dus zeker zelf!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)