Goeie vraag: gaan vitamines en mineralen verloren in de microgolfoven?

Goeie vraag: gaan vitamines en mineralen verloren in de microgolfoven?

Een restje opwarmen of zelfs koken in de microgolfoven: is het echt zo ongezond als iedereen denkt?

Het antwoord is: nee! Sterker zelfs, het tegendeel is waar.

Snelle verhitting

Sommige voedingsstoffen, zoals vitamine C, breken langzaam af als ze worden blootgesteld aan hitte. Dat is helaas en onvermijdelijk het geval als je bepaalde groenten zoals broccoli kookt. Omdat eten in de microgolfoven veel sneller warm (en dus sneller gaar) wordt, gaan er dus minder vitamines van verloren. Dat is onder meer de reden waarom de stoomtechniek zo populair is.

Microgolven

Een microgolfoven kan voeding zo snel verhitten door de microgolven, die niet gevaarlijk of radioactief zijn. De golven brengen de vochtdeeltjes in het eten in beweging, en bij de wrijving ervan komt warmte vrij. Vitamines én mineralen gaan er dus amper of niet door verloren.

Omroeren

Een (gezond) restje opwarmen of een groente klaarmaken in de microgolfoven is dus een goed idee, maar er is wel één ding waar je rekening mee moet houden. Eten in de microgolfoven wordt niet altijd gelijkmatig verwarmd, waardoor je moet oppassen voor bacteriën die kunnen overleven. Roer je eten daarom zeker een keertje om tijdens het opwarmen.

Bron: Margriet.nl – Beeld: Getty Images

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)