Getty Images

Hoe gezond zijn superfoods?

Door De Redactie

Als het even kan, willen we het liefst zo gezond mogelijk eten. En daarvoor grijpen we dikwijls terug naar zogezegde superfoods. Maar bestaan die eigenlijk wel en hoe gezond zijn ze? Wij leggen het voor je uit.

Superfoods of toch maar liever écht krachtvoer?

Van gojibessen tot kokoswater: elke week wordt wel een nieuwe voedingssoort gehypet als dé topper voor je gezondheid. Maar voedselexperts zijn niet zo’n fan van de term ‘superfoods’, want die ene stof die ons supergezond maakt, bestaat gewoon niet. Bijna elke voedingstak bevat wel goede stoffen, het is de combinatie ervan die goed is voor je gezondheid.

Toch wat goede eetvoornemens nodig? Zet dan regelmatig dit krachtvoer op je menu:

  • Aardpeer: Dit knolgewas zit vol prebiotische vezels, die de darmbacteriën voeden en zo de darmwand beschermen. Wel even opletten, want door de hoge dosis vezels kunnen sommige mensen net méér darmlast krijgen door aardpeer te eten.
  • Noten: Een handvol noten per dag beschermt je hart, omdat het je goede cholesterol doet toenemen. Daarnaast bevatten ze ook eiwitten, vezels en verschillende vitaminen en mineralen. Hou het bij zo’n 30 gram per dag, want ze bevatten ook veel calorieën.
  • Thee: Door elke dag een paar kopjes thee te drinken, zou je de vrije radicalen in je lichaam neutraliseren, die onder meer je huid doen verouderen. Kies bij voorkeur voor groene thee, die de sterkste antioxidanten bevat. Thee beschermt je ook tegen kanker, hart- en vaatziektes en diabetes.
  • Appels: Het gezegde ‘An apple a day keeps the doctor away’ is niet zomaar een verkoopspraatje. Appels zijn volgens Eric De Maerteleire een van de gezondste stukken fruit, omdat ze een bommetje van vezels, vitamines en antioxidanten vormen. Was appels altijd grondig, en eet ze bij voorkeur koud en met de schil op.

Zo eet je lekker gezond

Een gezonde levensstijl zit ‘m vooral in het creëren van gezonde eetgewoontes. Hou deze vijf vuistregels in het achterhoofd en je zit helemaal goed.

Eet op regelmatige tijdstippen

Mensen die op vaste tijdstippen eten (bv. 3 keer per dag) zullen doorgaans minder snoepen. Dat is ook logisch: als je de hele dag nauwelijks tijd hebt om te eten, ga je je ’s avonds sneller op ongezonde snacks storten. Wie daarentegen voor een vast ritme kiest en elke maaltijd een beetje voorbereidt, maakt gezondere keuzes.

Kies voor kleur

Eet zoveel mogelijk voedsel in natuurlijke, onbewerkte vorm: groenten, fruit, peulvruchten, pitten, noten … Ze bevatten veel meer vitamines en mineralen dan bewerkte producten (zoals fastfood), en veel minder suikers en verzadigde vetten. Ga daarbij voor een vrolijke mix van groen, rood, oranje, wit … Want hoe meer – natuurlijke – kleuren op je bord, hoe beter!

Vooruit met die groenten en fruit

Geen betere boost voor je gezondheid dan een stevige dosis groenten en fruit, of ‘de keizers van ons eten’ zoals voedingsexpert Eric De Maerteleire ze graag noemt. Ze barsten niet alleen van de vezels, vitamines en mineralen, maar beschermen je ook tegen kanker, diabetes en alzheimer. Probeer dagelijks 2 à 3 stukken fruit te eten en zo’n 300 gram groenten. Appels en peren (én kiwi’s voor de durvers) eet je bij voorkeur mét de schil, die een heleboel gezonde stoffen bevat zoals vezels en antioxidanten.

Meer vezels, graag

Vezels zorgen niet alleen voor een verzadigd gevoel (waardoor je minder zult snoepen), maar dragen ook bij tot een vlotte stoelgang én verlagen het risico op darmkanker. Nog meer aanmoediging nodig? Mensen die veel vezels eten, hebben een betere cholesterolwaarde en lopen minder risico op hart- en vaatziektes. Vervang daarom je witbrood, witte pasta en witte rijst eens wat vaker door volkoren varianten en eet voldoende groenten, fruit en noten. Een goede tip: start je dag met een kommetje havermout, dan krijg je meteen een groot deel van de dagelijks aanbevolen portie vezels binnen.

Water, de rest komt later …

Om je lichaam gezond te houden, is voldoende drinken onontbeerlijk. Water beschermt niet alleen je nieren, maar houdt ook je huid mooi elastisch.

Tekst: Margot Kennis – Libelle 25/2019

Deze artikels vind je vast ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content