Goeie vraag: is het veilig om te plassen met een tampon in?

Goeie vraag: is het veilig om te plassen met een tampon in?

Doe jij dikwijls een plasje terwijl je nog een tampon in hebt? Gynaecologe Jessica Shepherd legt uit of dat eigenlijk wel zo slim is.

Je tampon bij elke plasbeurt veranderen: is het overbodig of net niet? Als je een kleine blaas hebt en dus dikwijls naar het toilet moet, kan het soms zelfs een pijnlijke zaak zijn om je tampon er elke keer uit te halen. Toch zijn sommigen ervan overtuigd dat dit de enige juiste manier is om naar het toilet te gaan als je ongesteld bent.

Urinebuis

Volgens de gynaecologe kan het nochtans geen kwaad om je tampon gewoon in te houden. Hij zit namelijk in je vagina, terwijl urine uit je urinebuis komt. Het is dus geen enkel probleem om vlot te plassen. Het enige wat je misschien wel kunt doen, is het koordje opzij houden om te voorkomen dat het nat wordt.

Wanneer vervangen?

Terwijl je naar het toilet gaat, check je best even of je tampon aan vervanging toe is. Trek voorzichtig aan het koordje: komt de tampon makkelijk los, dan is hij verzadigd en neem je best een nieuwe. Je vervangt je tampon best om de 3 à 4 uur, of vaker als je hevig bloedverlies hebt. ’s Nachts kun je maandverband of een groter tamponformaat gebruiken, om het risico op TSS uit te sluiten.

Bron: Libelle.nl – Beeld: iStock

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)