Goeie vraag: wat is een hitteberoerte?
We houden van warme dagen, thuis of op vakantie, maar té warm is ook niet meer plezant. Van een zonneslag heb je wellicht al gehoord, maar nóg gevaarlijker is een hitteberoerte. Dr. Dirk Devroey legt uit wat het is en hoe je ermee omgaat.
Het begint met een zonne- of hitteslag
Dr. Devroey: “Mensen weten ondertussen wel dat ze niet te lang in de zon mogen blijven, zeker niet als de temperaturen oplopen, maar ook in de schaduw kun je door hitte getroffen worden. Zoals bij 50°C in India bijvoorbeeld, waar er een hoge luchtvochtigheid is. Daardoor verdampt je zweet moeilijker en koelt je huid dus minder goed af. Symptomen zijn duizeligheid, flauwte en hoofdpijn, maar in erge gevallen neemt ook je lichaamstemperatuur toe en krijg je dus koorts, kun je flauwvallen, stuiptrekkingen krijgen, heftige hoofdpijn krijgen of bewusteloos geraken, tot hersenbeschadiging toe…”
Als de temperatuur nog verder oploopt
Als je lichaam bij hitte z’n warmte niet kwijtkan, dan kan ook je lichaamstemperatuur verhogen. Een beetje lichaamstemperatuurverhoging kan zelden kwaad, maar bij een temperatuur van 40°C krijg je last van hoofdpijn en misselijkheid (hitte-uitputting of hitteslag), en boven de 41°C kan een hitteberoerte optreden.
Dr Devroey: “De term ‘hitteberoerte’ wordt gebruikt voor mensen die bij een hitteslag symptomen krijgen die op een beroerte lijken en die in extreme gevallen ook tot een echte beroerte leiden. De patiënt wordt verward, krijgt evenwichtsproblemen… Eiwitten kunnen gaan samenklonteren en vast komen te zitten in de bloedvaten in de hersenen, waardoor net zoals bij een gewone beroerte een deel van de hersenen kan afsterven. Dat is heel gevaarlijk, onmiddellijk medisch ingrijpen is dus absoluut noodzakelijk.”
Wat als je iemand met symptomen ziet?
Heel belangrijk dus om uit de zon of de hitte te blijven, veel te drinken, je lichaam bedekt te houden of in de schaduw te blijven, geen fysieke inspanningen te doen… Dr. Devroey: “En als je iemand ziet met symptomen zoals verwardheid, stuiptrekkingen, flauwvallen, bewusteloosheid of koorts, ga dan onmiddellijk naar een arts of ziekenhuis en probeer de patiënt onderweg al af te koelen. Hoe je dat doet? Door natte doeken op het lichaam te leggen, onderweg de airco op te zetten, kleding los te maken… Als de betrokkene nog bij bewustzijn is, moet je vocht op kamertemperatuur proberen toe te dienen, veel vocht!”
Alle hitte-tips nog eens op een rij
– Drink, drink, drink! Het liefst water, zeker geen alcohol.
– Blijf uit de zon en zoveel mogelijk uit de hitte. Blijf het liefst binnen op de heetste uren van de dag.
– Hou je huis of vakantiewoning zo koel mogelijk.
– Doe het rustig aan.
– Eet wat extra zout, áls je geen last hebt van een te hoge bloeddruk.
– Kies voor lichte maaltijden. Bij zware maaltijden, zoals een barbecue waarbij je jezelf overeet, gaat er heel wat bloed naar het spijsverteringsstelsel en minder naar de huid, die warmte moet verliezen.
– Sporten en fysieke arbeid verhogen je interne temperatuur nog meer, zeker in de zon, en worden dus afgeraden bij extreme temperaturen. Sta ’s morgens om 5 of 6 uur op als je wilt sporten of fysieke arbeid doen.
– Ga je naar een festival? Van in de zon staan dansen kun je een zonneslag of -steek krijgen. Dr. Devroey: “Wat mensen weleens vergeten, is dat ook in een tent met heel veel mensen bij elkaar de warmte extreem kan oplopen. Geen wonder dus dat daar al eens iemand flauwvalt.”
– Wees alert! Mensen onderschatten hun kwetsbaarheid voor warmte terwijl het op alle leeftijden een risico inhoudt. Hou elkaar in het oog, want het eerste wat vermindert bij extreme temperaturen, is je hersenfunctie, waardoor je minder alert wordt voor symptomen van de opwarming van je lichaam. Aan anderen dus om mensen uit de zon of hitte te halen als ze duizelig worden, bijvoorbeeld.
– Probeer ’s nachts af te koelen. Dr. Devroey: “Als je jong en gezond bent, kun je de hitte doorgaans goed doorstaan, maar je moet ’s nachts wel een periode hebben om te recupereren. Je kunt dan weer wat vocht opstapelen, je hart laten recupereren, enzovoort. Als je lichaam ’s nachts ook heel hard moet werken om je temperatuur te regelen, dan neemt je kwetsbaarheid alleen maar toe.”
Meer tips:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!