© Getty Images

Hoe kies je de juiste deodorant? (+ tips tegen zweetgeurtjes)

Door Jolien Thieleman

Deodorant is een trouwe bondgenoot om zweetgeurtjes te neutraliseren. Maar voor welke soort kies je nu best? Wat is het verschil met een anti-transpirant? En is een natuurlijke deodorant beter? Het antwoord op al deze vragen, én tips om geurtjes te vermijden, vind je hier!

Zweet stinkt niet

Een mens verliest gemiddeld 1 liter zweet per dag. Als het warm is, kan dat oplopen tot wel 10 liter. Zweet dient dan ook om onze lichaamstemperatuur te regelen en bestaat voornamelijk uit water, proteïnen en lipiden. Die combinatie is geurloos, maar kan een typische zweetgeur vrijgeven door interactie met de bacteriën op onze huid. Onder je oksels gebeurt dat sneller dan ergens anders op je huid, aangezien er veel kliertjes zitten en de warme, donkere en vochtige omgeving de perfecte broeihaard voor bacteriën vormt.

Een deodorant en anti-transpirant speelt vooral in op die geurtjes door de bacteriën aan te pakken, de geur te camoufleren en de absorptie van zweetvocht te bevorderen.

De juiste deodorant of anti-transpirant

De keuze van een deodorant is erg persoonlijk. Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden: je huidtype, de ingrediënten en de mate van zweten, bijvoorbeeld.

1. Gevoelige huid

Heb je een gevoelige huid? Vermijd dan ingrediënten die snel irriteren, zoals etherische oliën (denk maar aan linalool en geraniol), alcohol en synthetische parfums. Kies voor producten met verzorgende bestanddelen: bij voorkeur crèmes, rollers en sticks, want die zijn vriendelijker voor je huid.

2. De juiste ingrediënten

Blijf weg van producten die hoge contentraties alcohol bevatten, want dat kan de huid sterk uitdrogen. Dat zie je als het ingrediënt hoog in de ingrediëntenlijst staat. Kies liever voor producten met stofjes als…

 • salvia officinalis-extract (reguleert de lichaamstemperatuur)
 • talk en zetmeel (absorberen zweetvocht)
 • zilverchloride (werkt antibacterieel)
 • zinc ricinoleate, triethyl citrate en polyglyceryl caprylate (verhinderen geurvorming).

3. Minder zweten

Wil je vooral minder zweten? Kies dan voor een anti-transpirant in plaats van voor een deodorant.

 • Een deodorant maskeert zweetgeurtjes en kun je dus eigenlijk een beetje vergelijken met een parfum. Je zweetklieren draaien echter nog op volle toeren, waardoor je nog steeds last kunt hebben van zweetvocht.
 • Dat is niet het geval bij een anti-transpirant, want daarin zitten bestanddelen die de zweetklieren tijdelijk blokkeren en dus het zweten zelf verminderen. Een fijn laagje aluminiumzout voorkomt daarbij dikwijls dat de bacteriën de typische zweetgeur vrijgeven.

4. Tegen onaangename geurtjes

Deodorants en anti-transpiranten bestaan in veel verschillende parfums en texturen. Als je graag onaangename geurtjes wilt maskeren, dan heb je dus erg veel keuze. Let er wel op dat het parfum in je deodorant je huid niet gaat irriteren. Wacht dus zeker even na het scheren vooraleer je het product aanbrengt, omdat je huid dan extra gevoelig is.

5. Liever natuurlijk?

Wil je graag een natuurlijke deodorant, vrij van synthetische ingrediënten zoals bewaarmiddelen en parfums? Er zijn tegenwoordig al heel wat opties op de markt, zowel in de klassieke spuitbus- en rollervorm, als op meer milieuvriendelijke manieren. Deocrèmes, poeders en deo’s in vaste vorm (een blokje, bijvoorbeeld) hebben dikwijls geen of een ecologische verpakking en bevatten vaak enkel ingrediënten van natuurlijke oorsprong. Denk maar aan soda, plantaardige poeders en kleisoorten die zweet absorberen en de geur verminderen.

Let wel op: citrusparfums, essentiële oliën en alcohol zijn dan misschien natuurlijke stoffen, toch zijn ze niet altijd ideaal om te gebruiken op je huid. Het is dus belangrijk om de afzonderlijke ingrediënten te bekijken, alvorens te oordelen of een bepaalde natuurlijke deodorant beter voor je is.

Zo haal je het meeste uit je deo of anti-transpirant

Het aanbrengen van een deodorant vereist natuurlijk geen ingewikkelde gebruiksaanwijzing. Maar wil je de kans op nare geurtjes echt uitsluiten, dan zijn er een aantal gouden tips die je kunt volgen:

 • Breng je deodorant altijd aan op droge oksels. Als je huid nat is, kan de deodorant niet goed opgenomen worden en kan de transpiratiegeur dus blijven hangen.
 • Laat de deo even opdrogen vooraleer je je aankleedt om gele kringen te vermijden.
 • Gebruik je liever een anti-transpirant? Breng dan een egale laag aan, zodat alle zweetklieren in contact komen met het product. Eventueel kun je het product wat inmasseren voor nog meer effect.
 • Een anti-transpirant gebruik je best dagelijks om de werking op te bouwen.

Tips tegen zweetgeurtjes

Naast het aanbrengen van je deodorant of anti-transpirant zijn er nog een aantal andere dingen die je kunt doen om die vervelende zweetgeurtjes de baas te blijven.

 1. Was je oksels elke ochtend en avond.
 2. Wissel regelmatig van kleding en kies voor luchtige stoffen die kunnen ademen, zoals linnen en katoen. Vermijd synthetische kleren.
 3. Verander ook dagelijks van schoenen zodat ze voldoende tijd hebben om te drogen. Kies voor goed ventilerende exemplaren.
 4. Scheer je oksels regelmatig om te vermijden dat bacteriën zich rond de haarstoppeltjes hechten. Wacht hierna wel even om deodorant of een anti-transpirant aan te brengen, omdat dit voor irritatie kan zorgen.
 5. Eet voldoende voor het sporten. Als je dat niet doet, verbrandt je lichaam eiwitten die ammoniak maken als bijproduct. Dat kan een doordringende transpiratiegeur geven.
 6. Ook voeding kan een invloed hebben op je zweetgeur. Knoflook, sterke kruiden en alcohol zijn vaak de boosdoeners voor onfrisse oksels. Bovendien doen cafeïne, pittig eten en alcohol zweten.

5 okselfrisse producten

Twijfel je nog welke producten je kunt gebruiken om komaf te maken met ongewenste zweetgeurtjes? We geven je graag een aantal frisse suggesties.

Deodorant + refill

Deodorant + refill

Deodorant + refill

€ 14 voor de deo en € 24 voor twee refills  –  ray

Deze roller van het Belgische merk Ray werd ontwikkeld om je oksels een hele dag droog en fris te houden. Rijstmeel absorbeert zweet en salvia verhindert overmatig transpireren. Mooi meegenomen: de fles bestaat volledig uit recycleerbaar glas en is ook nog eens hervulbaar. Shop de deo hier en de refill hier.

Deobalsem

Deobalsem

Deobalsem

€ 14,30  –  Nuxe

Met 100% ingrediënten van natuurlijke oorsprong ontwikkelde Nuxe deze zachte deodorantbalsem, die tot 24u inwerkt. De balsem smeert makkelijk uit en heeft een poederige, droge finish. Shop het hier.

Deo Wash & Scrub

Deo Wash & Scrub

Deo Wash & Scrub

€ 21,60 voor de deo wash en € 22,40 voor de deo scrub  –  Oy

De producten uit de Oy-lijn, een deo wash en deo scrub, zorgen ervoor dat geurtjes langdurig worden geneutraliseerd. Het natuurlijke zweetproces wordt niet verhinderd, maar je blijft gegarandeerd de hele dag fris. Breng een doperwtje aan op een droge huid, laat het één minuut inwerken en spoel af met water. Getest en goedgekeurd! Shop de deo wash hier en de deo scrub hier.

Deocrème

Deocrème

Deocrème

€ 13,95  –  nuud

Frisse oksels en dat 3 tot 7 dagen lang, dat belooft nuud: een klein, milieuvriendelijk tubetje met een deocrème die geen aluminium, geurstoffen of alcohol bevat. De formule voorkomt geur door bacteriën te neutraliseren met microzilver. Shop het hier.

Anti-transpirantspray

Anti-transpirantspray

Anti-transpirantspray

€ 6,29 voor twee  –  Nivea bij Kruidvat

Deze anti-transpirant in sprayvorm voorkomt zowel witte strepen op donkere kleding als gele vlekken in lichte kleding. Hij biedt 48 uur lang bescherming en verzorgt je huid. Shop het hier.

Dit vind je misschien ook wel interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content