Getty Images

Kalknagels: hoe voorkom en behandel je ze?

Door Jolien Thieleman

Een kalknagel komt vaker voor dan je denkt en kan heel wat ongemakken met zich meebrengen. Voorkomen en behandelen is dus de boodschap!

Kenmerken van een kalknagel

Een kalknagelinfectie ontstaat door schimmels die de huid binnendringen en de nagelplaat aantasten. Dikwijls is de candidaschimmel de schuldige, maar vaak ligt ook de dermatofyt (die instaat voor voetschimmel of zwemmerseczeem) aan de basis. Daardoor wordt een kalknagel ook wel schimmelnagel genoemd, maar let op: niet elke kalknagel is een schimmelnagel. Een verdikte nagel kan ook andere oorzaken hebben, zoals ouderdom, te veel druk of een verhoogde aanmaak van keratine.

In het begin van de infectie wordt de nagel dof en kleuren de randen gelig, bruin of groen. Na verloop van tijd verschijnen witte of gele vlekken en wordt de nagel dik en hobbelig van structuur. Als je de nagel niet laat behandelen, kan hij afbrokkelen of zelfs helemaal loslaten, wat erg pijnlijk kan zijn.

kalknagel schimmelnagel

Zijn kalknagels besmettelijk?

Ja, zo’n nagel is besmettelijk. Daardoor kunnen uiteindelijk al je nagels verkleuren. De schimmels kunnen ook overdragen op andere mensen en bevinden zich in sokken, schoenen en tapijten, maar ook in zwembadwater. Vochtigheid vergroot de kans op kalknagels, waardoor de kleedkamers en douches van sportclubs, sauna’s en zwembaden de ideale omgeving voor besmetting zijn.

Kalknagel: makkelijk te genezen

Goed nieuws: een kalknagel is vrij makkelijk te genezen, al heeft het wel z’n tijd nodig. Na het aanslaan van de behandeling moeten je nagels namelijk helemaal uitgroeien. Reken daarom op zo’n 6 à 8 weken vooraleer je weer gezonde nagels hebt. Ondertussen kun je langsgaan bij de (medische) mani- of pedicure.

Hoe behandel je een kalknagel?

 • Eén van de snelste manieren om van je kalknagel af te geraken, is langsgaan bij de huisarts. Hij/zij zal je een medicijnenkuur voorschrijven om de schimmel uit te roeien.
 • Tegenwoordig bestaan er ook laserbehandelingen om kalknagels aan te pakken. De laser verhit je nagel en doodt de schimmel. De behandeling is volledig pijnloos.
 • Zalf: een antischimmelzalf kun je kopen bij de apotheek, maar is alleen zinvol als de infectie nog niet ver gevorderd is. Zalf kan namelijk alleen je bovenste nagelplaat behandelen.
 • Anti-schimmelnagellak: hierbij geldt hetzelfde als bij zalf, de schimmel mag nog niet te ver gevorderd zijn omdat het enkel je bovenste nagelplaat aanpakt.
 • Tea tree olie: in dit natuurlijke middeltje zitten bestanddelen die de schimmel tegenwerken. Meng het met een beetje water en breng het 2 keer per dag aan op de nagel.
 • Een speciale behandelset voor kalknagels: met de wegwerpvijlen kun je de toplaag van de nagel weghalen en de schimmel blootleggen. Hierop kun je dan een geconcentreerd anti-schimmelproduct aanbrengen. De formule dringt diep in de nagel en zorgt ervoor dat de fungus zich niet verder kan verspreiden.
 • Een watje met Vicks Vaporub. Het ingrediënt thymol (een afgeleide van het kruid tijm) werkt ontsmettend.
 • Een watje of voetbadje met appelazijn. Het appel- en azijnzuur helpen de infectie te stoppen en te verminderen.
 • Het sap van een teentje knoflook, omwille van de antibacteriële eigenschappen.

Een kalknagel voorkomen

Onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’, zijn er enkele tips waarmee je rekening kunt houden om kalknagels te vermijden:

 • Draag goed ventilerende schoenen waarin je je tenen vrij kunt bewegen. Wissel ook regelmatig van schoenen.
 • Reinig je schoenen af en toe met een antischimmelpoeder, zoals Daktarin.
 • Draag elke dag schone, katoenen sokken. Was ze achteraf op zestig graden.
 • Vermijd blote voeten in openbare zwembaden en andere vochtige plekken: je loopt beter op slippers rond.
 • Was je voeten met een antibacteriële zeep om de zuurtegraad intact te houden, maar let op: doe dat niet té vaak om je natuurlijke huidbarrière te beschermen.
 • Droog je voeten altijd goed af, vooral tussen je tenen.
 • Deel je nagelknipper met niemand anders.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content