© Getty Images

Hoe verzorg je een vette huid?

Door Jolien Thieleman

Een vette huid in balans brengen kan met de juiste huidverzorgingstips en -producten. We helpen je graag op weg.

SOS vette huid

Een verhoogde talgproductie zorgt voor een vette huid, te herkennen aan glimmende zones, mee-eters en/of puistjes, en zichtbaar vergrote poriën op je neus, kin en voorhoofd (T-zone).

Met een vette huid kun je geboren worden, maar je huid kan ook (tijdelijk) vetter worden voor hormoonveranderingen (zoals anticonceptie of een zwangerschap), externe factoren (zoals vochtig of warm weer) of verkeerde cosmeticaproducten.

De juiste verzorging

Belangrijk bij elk huidtype, en dus ook bij een vette huid, is een verzorgingsroutine zoeken die goed bij je past. En dat is bij een vette huid niet zo eenvoudig: gebruik je crèmes of producten die niet voor een vette huid geschikt zijn, dan raken je poriën sneller verstopt. Reinig je jouw huid té grondig en gebruik je te sterke, talgabsorberende producten, dan droogt je huid juist uit waardoor je net meer talg aanmaakt. Je huid zal dan alleen maar vetter worden.

De juiste producten en ingrediënten

Agressieve producten, die niet geschikt zijn voor je huid, kunnen je huid onrustig maken en schilfertjes of zelfs huidproblemen zoals eczeem veroorzaken. De juiste, milde producten, met ingrediënten die goed zijn voor een vettere huid, zijn dus erg belangrijk om je huid in balans te brengen.

Deze ingrediënten zijn alvast super voor de vette huid:

Irriterende ingrediënten als aromatische oliën, geurstoffen, alcohol, menthol, mint, eucalyptus en citroen vermijd je beter: ze zorgen dat je huid uitdroogt en werken veroudering in de hand.

Wist je dat…

… hoe hoger een ingrediënt in de lijst staat, hoe meer ervan in het product zit? Koop je dus een crème met als werkzaam ingrediënt vitamine C, kijk dan op welke plaats het vermeld staat in de lijst.

Huidverzorgingsroutine voor de vette huid

1. Reinigen

Reinig dagelijks, ‘s ochtends en ‘s avonds, met een milde gezichtsreiniger die niet of nauwelijks schuimt. Een schuimende cleanser bevat vaak meer reinigingsmiddelen en die drogen je huid te veel uit, waardoor je meer talg gaat aanmaken.

vette huid

Cleanser die vuil en talg verwijdert zonder de huid uit te drogen, Dr. Jetske Ultee, € 26,95

2. Toner

Gebruik eventueel een toner met kalmerende en herstellende stoffen, die op de vetste delen van je huid zelfs je dag- of nachtcrème kan vervangen.

Purifying Toning Lotion zuivert de huid en verfijnt de poriën, Clarins, € 27,75

3. Exfoliëren

Exfolieer met een vloeibare exfoliant die salicylzuur bevat: die werkt ontstekingsremmend, maakt je poriën tot in de diepte schoon en verwijdert dode huidcellen op een milde manier. Vermijd een grove korrelscrub, want die kan minuscule krasjes maken en je huid beschadigen.

vette huid

Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant helpt dode huidcellen te verwijderen tot diep in de poriën, Paula’s Choice, € 39

4. Hydrateren

Smeer een lichte, hydraterende (gel)crème op waterbasis, met ‘aqua’ als eerste op de ingrediëntenlijst. Dikke lotions en crèmes vermijd je beter, aangezien ze de poriën doen verstoppen en er vettig uitzien op de huid.

vette huid

Sébium Mat Control hydrateert, verfijnt de huidtextuur en matteert, Bioderma, € 16,95

5. Beschermen

Kies voor een zonnecrème die licht is van textuur, opnieuw met ‘aqua’ als eerste in de ingrediëntenlijst. Een SPF van minstens 30 beschermt je huid en voorkomt huidveroudering. Smeer ‘m rijkelijk en regelmatig, elke 2 uur of na het zwemmen of zweten. Op die manier blijft je huid optimaal beschermd.

vette huid

Vinosun Lightweight Cream is een lichte fluïde met SPF50+ die de hoogste bescherming biedt, Caudalie, € 21,90

Naar de dermatoloog

Wil je helemaal zeker zijn dat je huid goed op een product reageert, test het dan eerst op de binnenkant van je arm. Treedt er na 24 uur geen irritatie op, dan weet je dat je het product veilig kunt gebruiken.

Heb je vragen over je huidverzorgingsroutine, of twijfel je of je de juiste producten gebruikt? Raadpleeg dan altijd een dermatoloog voor advies op maat.

Bronnen: Paula’s Choice, Jetske Ultee

Meer over je huid:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content