“Help, waarom slaap ik slecht?”

Door Celine Werner

Je hoeft het maar even in je vriendengroep rond te vragen en er zal minstens één iemand zich de volgende vraag stellen: “waarom slaap ik slecht?” 

Zit jij zelf ook nachtenlang naar het plafond te staren? Dikwijls zijn slaapproblemen vrij onschuldig, maar soms heeft het ook een niet voor de hand liggende medische oorzaak.

Waarom slaap ik slecht? Hier alvast een paar mogelijke oorzaken

Depressie

Dat de mentale gezondheid rechtstreeks samenhangt met een goede nachtrust, zul je vast wel weten. De kans is dus groter dat mensen met een depressie of een fobie slechter zullen slapen.

Diabetes

Diabetespatiënt? Dan heb je waarschijnlijk ook geregeld last van zweetaanvallen, een te lage bloedsuikerspiegel en voortdurend het gevoel dat je naar het toilet moet ‘s nachts. Daardoor is opnieuw indommelen soms wat moeilijk. Vervelend is dat!

Maagzuur

Lijk je de juiste slaaphouding maar niet te vinden of heb je een vaag gevoel? Misschien is dit te wijten aan maagzuur. En je raadt het nooit, ook dit is allesbehalve bevorderlijk voor een goede nachtrust.

Nierziekte

Mensen met een chronische nierziekte hebben vaak moeite met wakker blijven én met in slaap vallen. Slaapapneu en rusteloze benen kunnen dan een onaangenaam gevolg zijn.

Hart- en vaatziekten

Volgens het Amerikaanse College voor Cardiologie heeft bijna 44 procent van de hartpatiënten slaapproblemen. Dit geldt vooral voor mensen die lijden aan een te hoge of te lage bloeddruk of hartritmestoornissen.

Schildklierproblemen

Personen met een te snelwerkende schildklier zullen ook moeizaam in dromenland belanden. Dit omdat de stofwisseling sneller werkt, je dan vlugger last hebt van zweetaanvallen en ook gewichtsverlies en een toegenomen eetlust zijn mogelijke symptomen. Weet wel dat een te snelwerkende schildklier goed te behandelen valt. Dus eens dit probleem van de baan is, slaap je weer als een roos.

Fibromyalgie

Fibromyalgie of weke-delenreuma is sowieso een oorzaak van slaaptekort. De pijn in spieren en bindweefsel die gepaard gaat met deze aandoening, zorgt ervoor dat iemand niet makkelijk in slaap raakt.

Astma

Vooral volwassenen met astma hebben regelmatig slaapproblemen. Daarnaast heeft ook 37 procent van hen last van overmatig woelen in hun slaap.

Restless Leg Syndrom

Rusteloze benen, ofwel Restless Leg Syndrom kan ook een oorzaak zijn van slapeloze nachten. Niet onlogisch: wie een oncontroleerbare drang heeft om de benen te bewegen, kan hierdoor moeilijk indommelen.

Slaapapneu

Bij slaapapneu heb je gedeeltelijk of volledig belemmerde luchtwegen, en uiteraard wordt slapen in dit geval wat ingewikkelder. Weet wel dat ook dit gemakkelijk te behandelen valt. Trek er dus zeker mee naar de huisarts, zo voel je je weer zo fris als een hoentje.

Bron: libelle.nl

Ook over slapen:

Partner Content