Getty Images

Daarom is een powernap zo goed voor je

Door De Redactie

Een middagdutje alleen voor oudere mensen? Vergeet het! Zo’n powernap laadt je batterijen op en houdt je gezond en alert.

After lunch sleep a while, after dinner walk a mile. Winston Churchill hield zich jarenlang aan dat persoonlijke gezondheidscredo. Elke dag opnieuw knapte hij een uiltje na de lunch. Of het een met het ander te maken heeft, zullen we nooit weten, maar de Britse staatsman werd wel negentig jaar. Ook andere grootheden als Da Vinci, Napoleon, Edison, Einstein, Roosevelt, Kennedy en Reagan hielden zich steevast aan hun dagelijkse powernap. Hadden ze gelijk?

Het is goed voor het hart, doet je geheugen sneller werken en geeft je concentratievermogen een boost

Het nut van de middagdut

Volgens steeds meer wetenschappers wel. De middagdut of powernap zou zonder twijfel een gunstig effect op zowel lichaam als geest hebben. Want de middagdut…

 • verhoogt de productiviteit
 • geeft je meer energie
 • vermindert stress
 • heeft een positief effect op mentaal vlak
 • heeft een gunstige invloed op de bloeddruk
 • vermindert het risico op een hartaanval
 • houdt ontstekingen en ziektes onder controle
 • geeft je geheugen een flinke boost
 • wakkert de creativiteit aan
 • doet je vrolijker door het leven gaan

Een powernap op het werk

Zomaar en zonder reden even dutten op de middag: het zou oud én jong goed doen, ook tijdens het werken. En dat hebben ze in het buitenland al een tijdje begrepen:

 • Sportreus Nike biedt in de hoofdkantoren het personeel een stilteruimte aan waar ze even kunnen slapen of mediteren.
 • Ook het ruimtevaartinstituut NASA gelooft in het belang van de powernap. NASA-onderzoek wees uit dat prestaties met 34 procent verbeteren en mensen 54 procent alerter zijn na een middagdut. De NASA stelt ruimte beschikbaar aan piloten en trainers om elke dag een powernap te nemen. Meer nog, het is een vast en verplicht onderdeel van het dagprogramma.
 • Colruyt Group lanceerde in ons land dan weer een paar jaar geleden een gelijkaardig initiatief. Medewerkers kregen er de kans om een cursus alfatraining te volgen waarin ze technieken leerden om in tien minuten hun lichaam en geest te ontspannen. Wilden ze nadien zo’n alfapauze nemen, dan konden ze in een stilteruimte terecht om te rusten, slapen of mediteren. Om daarna weer met volle energie aan de slag te gaan.

Volgen er nog meer bedrijven? De kans is groot. Het taboe rond middagdutten op de werkvloer wordt in elk geval steeds kleiner. Zo richtte de Nederlandse arts en onderzoeker Kasper Janssen met succes Nap@work op, een ’full service provider’ voor powernappen op het werk. Janssen krijgt steeds meer bedrijven over de vloer die willen weten hoe ze de powernap kunnen introduceren op de werkvloer of hoe ze zo’n powernapruimte best kunnen inrichten. En dat kunnen we alleen maar toejuichen. Een dutje als teken van luiheid? Echt niet. Wie het beste van zichzelf wil blijven geven, doet voortaan maar beter dat dutje na de middag!

Zo slaap je lekker

Behoefte aan een powernapje na de lunch? Hou je dan aan deze 6 tips:

1. Zoek de stilte

Probeer een rustige omgeving te vinden, zonder storende geluiden en met gedempt licht. Oordopjes, een slaapmasker en de gsm ver uit de buurt houden helpen je al een eind op weg. Het is belangrijk om niet gestoord te worden tijdens je slaap. Een verstoord dutje doet namelijk alle voordelen teniet.

2. Hou het kort

Een powernap mag niet langer dan een halfuur duren. Wie langer dan een half uur slaapt, loopt kans om in diepe slaap te geraken en daardoor versuft wakker te worden. Het duurt dan langer om weer actief te zijn.

3. Dut elke dag

Zo went je lichaam aan de middagdut, val je ook sneller in slaap en word je uiteindelijk ook na een half uur op een natuurlijke manier wakker.

4. Doe het nooit na 15 uur

Tussen 13.30 uur en 15 uur is de beste timing voor een powernap. Even slapen na 15 uur kan je nachtelijke slaapritme in de war brengen.

5. Hou je powernap overal, maar niet in bed

Ga je in bed liggen, dan linkt je lichaam het slaapje al snel met de nacht en wordt het moeilijk om na een half uur weer fris en monter op te staan.

6. Drink koffie

Vlak voordat je aan de middagdut begint, is het goed om nog even van een kop koffie te genieten. Cafeïne begint namelijk pas na 20 tot 30 minuten te werken. Koffie maakt je dus na je dutje nog productiever.

Tekst: Barbara Claeys

Meer interessante artikels over slapen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content