Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Getty Images

Hielkloven behandelen én voorkomen? Dat doe je zo

Door Jolien Thieleman

Pijnlijk, vervelend en niet bepaald charmant: hielkloven ben je liever kwijt dan rijk. Hoe je ze behandelt en voorkomt? Met deze tips!

Wat zijn hielkloven?

Hielkloven zijn kleine scheurtjes (kloven) in de huid rondom de hiel. In eerste instantie voelt de huid intens droog, trekkerig, jeukerig en gevoelig aan, waarna het aangetaste stuk huid uiteindelijk geel of bruin kan kleuren. Bovendien kunnen de kloven hard worden of beginnen te schilferen, en kunnen ze zo diep worden dat het pijnlijk is om erop te lopen.

Hoe ontstaan hielkloven?

hielkloven

Een extreem droge huid is een van de grootste oorzaken van hielkloven. De huid ontwikkelt immers een dikke, harde beschermlaag als ze niet meer in staat is om de vochtbalans op peil te houden. Die droge huid kan, in combinatie met de druk van je lichaamsgewicht, beginnen te barsten waardoor hielkloven ontstaan.

Ook kunnen factoren als een vitaminetekort, een verhoogde druk (door bijvoorbeeld lang te staan tijdens je werk, of door overgewicht), de leeftijd, krappe schoenen en lang vertoeven in vochtige ruimtes (zoals een zwembad), waardoor je voeten uitdrogen, voor hielkloven zorgen.

Hielkloven behandelen (en voorkomen)

In het begin zal je misschien weinig last ondervinden van kleine hielkloven, maar aangezien ze zich verder kunnen ontwikkelen, is het belangrijk om ze te behandelen. Hoe sneller je erbij bent, hoe beter: zo vermijd je dat ze gaan jeuken, pijnlijk aanvoelen of door de druk zelfs gaan bloeden.

1. Hydrateren

De huid onder je voet bevat weinig zweetklieren, waardoor ze van nature droger is. Smeer daarom een vochtinbrengende crème, bij voorkeur eentje op basis van ureum. Dit stofje stelt de huid ertoe in staat om water beter op te nemen.

Dompel je voeten eventueel eerst onder in warm water, want dat verzacht je huid. Masseer de crème hierna in en focus op droge plekken tot de crème volledig door je huid is opgenomen. Gebruik ‘m twee keer per dag en blijf ook na herstel smeren om je voeten soepel en gehydrateerd te houden.

2. Een goede voethygiëne

Onhygiënische omstandigheden kunnen voetproblemen verergeren.

  • Was je voeten daarom grondig en droog ze goed.
  • Verwijder regelmatig overtollig eelt met een puimsteentje of voetvijl. Dat is belangrijk, want de barsten genezen niet als het teveel aan eelt niet wordt verwijderd.
  • Verlucht je schoenen dagelijks.
  • Pak voetproblemen zoals kalknagels en eksterogen aan.

3. De juiste schoenen

Als je last hebt van hielkloven, dan zijn stevige schoenen een goed idee. Slippers en open schoenen bieden namelijk te weinig steun en bovendien zorgt de buitenlucht ervoor dat je huid sneller uitdroogt. Wissel dus regelmatig af.

Raadpleeg eventueel een arts of podoloog om te kijken of je steunzolen nodig hebt: door bepaalde drukpunten aan te pakken, zal je huid minder snel verdikken.

4. Gespecialiseerde hulp

Is de kloof te diep, of lijken er zich wondjes te vormen? Dan is het verstandig om bij een pedicure-specialist langs te gaan.

In je winkelmandje

1

Intens Voedende Crème

hielkloven

Deze voetcrème werd geformuleerd op basis van 10% ureum en een vitamine B5-complex. Hij verhoogt het vochtgehalte om de zeer droge en ruwe huid te verzachten en de vorming van eelt te voorkomen (Scholl, € 9,99 bij bol.com).

2

Herstellende Voetcrème

hielkloven

CeraVe ontwikkelde deze voetcrème met 3 essentiële ceramiden en salicylzuur om extreem droge en ruwe voeten te exfoliëren en verzachten. De crème is parfumvrij en trekt snel in (CeraVe, € 9,95 bij Newpharma).

3

UreaRepair Plus Herstellende Voetcrème

hielkloven crème

Deze voetcrème bevat 10% ureum om droge tot extreem droge voeten, met of zonder gebarsten hielen, de verzorging te bieden die ze nodig hebben. De crème verzacht eelt en herstelt hielkloven zonder vet aan te voelen (Eucerin, € 15,50 bij Farmaline).

4

Foot Repair Complex

hielkloven

Het Belgische merk Nannic lanceerde deze Foot Repair Complex om snel komaf te maken met eelt, hielkloven en droge onderbenen. De crème is intens hydraterend, bevordert de doorbloeding, werkt anti-inflammatoir en verwijdert onaangename geurtjes (Nannic, € 39,80).

5

Nourishing Footmask

hielkloven

Verwen je voeten met een voetmasker in de vorm van handige wegwerpkousen. De rijke formule op basis van arganolie en sheaboter voedt en verzacht je hielen (Kruidvat, € 2,99).

Ook over je voeten:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content