GettyImages

Hoe voorkom je seizoensgebonden haaruitval?

Advertorial

Ieder jaar aan het begin van de herfst en de lente herhaalt zich hetzelfde scenario: je verliest twee tot vier keer meer haar dan gewoonlijk. Ook al is het een compleet natuurlijk verschijnsel, toch kun je preventief actie ondernemen om de schade te beperken.

Heb je fijn haar? Is je haardos niet erg vol? Duurt het zo lang om je haar tot een zekere lengte te laten groeien dat je er wanhopig van wordt? Dan voel je je wellicht dubbel aangesproken. Om seizoensgebonden haaruitval te verminderen, kun je namelijk de gevolgen van de seizoenswisseling voor je haardos minimaliseren.

Meer inzicht in de haarcyclus

Net als onze huidcellen worden onze haren constant vernieuwd. Elk haarzakje heeft zijn eigen cyclus. Het ontstaat, groeit en sterft in zijn eigen tempo. Naargelang je leeftijd, geslacht, gezondheidstoestand en tal van andere factoren duurt de haargroeicyclus twee tot zes jaar.

Zo’n cyclus is een aaneenschakeling van drie afzonderlijke fasen:

  • De anagene fase, of de fase van haargroei, betreft tot 90% van de haardos en duurt twee tot zes jaar.
  • De catagene fase, wanneer de haren stoppen met groeien, betreft 1 tot 2% van de haarzakjes en duurt twee tot drie weken.
  • De telogene fase, of de fase van haaruitval, betreft 50 tot 100 haren per dag. 10 tot 15% van de haren doorloopt dit proces, dat drie maanden duurt. Maar geen paniek, zij worden vervangen door nieuwe haren. Afhankelijk van ons genetisch kapitaal hebben we nog 100.000 à 150.000 haren over op ons hoofd!

Waarom seizoensgebonden haaruitval?

Om een bizarre reden zitten er in september-oktober en maart-april meer haren in de telogene fase. De herfst is trouwens de periode met het grootste haarverlies, vooral de maand oktober. Sommigen schrijven dit toe aan veranderingen in de omgeving, zoals lichtsterkte en schommelingen qua temperatuur of luchtvochtigheid. Bij die factoren komen nog stress, tijdelijke vermoeidheid na de zomervakantie maar ook onevenwichtige voeding.

Gelukkig wordt alles na drie à vier maanden weer als vanouds. Blijf je meer dan 100 haren per dag verliezen, dan komt dat waarschijnlijk niet door de seizoenswisseling. Maak in dat geval een afspraak met een dermatoloog of haarspecialist.

Seizoensgebonden haaruitval voorkomen

Hoewel we niet kunnen vermijden dat haar uitvalt, kunnen we wel de groei en de levensduur van ons haar verlengen door het de nodige voedingsstoffen te geven via een evenwichtige voeding of voedingssupplementen. De nummer 1* van de voedingssupplementen voor haar en nagels in apotheken sinds 40 jaar, Phytophanère van Phyto, levert het haar al het nodige voor meer kracht, groei en volume. De natuurlijke formule op basis van plantenextracten, vitamine B, C en E, zink en bernagieolie bevordert de groei van de zogenaamde ‘huidaanhangsels’, zoals haar en nagels. Zij bevatten veel keratine, het hoofdbestanddeel van haar. Voor een gezonde haardos wordt aangeraden om tweemaal per jaar, in de herfst en in de lente, een kuur van vier maanden te volgen.

Leuke extra: Phytophanère heeft ook een impact op de kwaliteit van de nagels. Voor sterke en gezonde nagels!

Phytophanère, Phyto : aanbevolen verkoopprijs € 36,50 promotieformaat (2 maanden kopen, 2 maanden gratis).

Verkrijgbaar in de apotheek en drogisterij. Meer info op Phyto-Paris.be.

*Bron IQVIA – totale omzet voor Frankrijk, Italië, Spanje, België en Duitsland – juli 2019/juni 2020