Getty Images

Goeie vraag: krijg je meer of minder honger van kauwgom?

Door Karen Baert

In heel wat handtassen, auto’s en broekzakken zit wel ergens een pakje kauwgom verstopt. Misschien neem je weleens een stuk kauwgom in de mond wanneer je honger hebt. Maar is dat wel zo’n goed idee? Krijg je meer honger van kauwgom, of zorgt het er juist voor dat je minder zin krijgt in eten? 

Minder zin in zoet?

In een stukje kauwgom zitten amper calorieën. Dat klinkt dus als een perfect alternatief voor een zoete goesting, nietwaar? Jazeker, al moeten we die enthousiaste reactie meteen nuanceren. Er zijn wel degelijk onderzoeken die aantonen dat je na 15 minuten kauwen minder zin hebt in zoetigheden of zoute snacks. Vooral een stukje na je maaltijd kan ervoor zorgen dat je minder snel de snoepkast induikt.

Maar niet alle studies onderschrijven dit effect. Sommige onderzoeksresultaten spreken van een verminderde drang naar enkel zoete snacks, andere zien gewoon geen verschil. Als een kauwgom je dus helpt om niet voluit de snoepautomaat te plunderen, kauw dan gerust verder! Maar neem geen kauwgom in de mond om een dieet te ondersteunen of om af te vallen. Een gezonde voeding gecombineerd met voldoende beweging blijft hier het advies.

Kauwgom fopt je maag

Lees nog even verder voor je – onder het motto ‘baadt het niet, dan schaadt het niet’ – een voorraad kauwgom inslaat. Want andere studies tonen het tegenovergestelde effect op je eetlust.

Als je op een kauwgom knabbelt terwijl je honger hebt, denkt je lichaam dat je eet. Want waarom zou je anders zoveel kauwen? Je maag schiet stante pede uit de startblokken en maakt maagzuur aan voor de vertering van de te verwachten voedingsstoffen. Dat maagzuur klutst vervolgens vol ongeduld rond in een lege maag, waardoor je last en juist meer honger krijgt. Wat kauwen op een nuchtere maag is dus beslist geen goed idee.

Bovendien toonde een experiment ook aan dat kauwgom vóór de maaltijd ervoor zorgt dat je achteraf grijpt naar calorierijke voeding. Vooral fruit blijkt minder populair na een paar minuten kauwen. Wie wil er immers een glaasje sinaasappelsap nadat je je tanden in een frisse, muntige kauwgom hebt gezet?

Minder gaatjes en reflux

Om de teleurstelling wat te beperken, geven we nog enkele bewezen voordelen van kauwgom mee. Zo is een suikervrije (!) kauwgom na de maaltijd een goede manier om tandplak te beperken omdat het helpt stukjes voedsel af te voeren. Kauwen zorgt namelijk voor een verhoogde speekselproductie, wat goed is voor je mondhygiëne.

Kauwgom gaat bovendien een droge mond tegen en kan je helpen om minder misselijk te zijn in de auto of het vliegtuig. Ten slotte zou het muntig stukje gum ook helpen om de zuren in je slokdarm in evenwicht te houden, waardoor de symptomen van zure reflux afnemen.

Met mondjesmaat kauwen kan dus positieve effecten hebben op je lichaam. Wist je trouwens dat de kauwgom zoals we die nu kennen door een tandarts werd uitgevonden? Wij hebben er alvast de mond van vol!

Bronnen: Appetite, webmd.com, pubmed.gov, healthfully.com

Meer tips voor een goede gezondheid:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content