Getty Images

Een halfuurtje per dag bewegen: dit doet het met je lichaam

Door De Redactie

Een halfuurtje per dag, meer hoef je niet te bewegen om je gezondheid op peil te houden. Maar wat brengt dat halfuurtje bewegen precies op?

5x daarom beweeg je best een halfuur per dag

Gezondheidsexperten schreeuwen het van de daken: voldoende bewegen is belangrijk voor je fysieke én mentale gezondheid. Een dagelijks halfuurtje sport en beweging geeft je bloedsomloop en spieren een boost en zorgt ervoor dat je bloedvaten en hart in conditie blijven. Bovendien word je fitter en krijg je meer energie. Alleen maar voordelen dus:

1. Het is goed voor je lichaam

Onmiddellijk nadat je hebt bewogen, krijg je een mentale opkikker. Bewegen werkt ontspannend, vermindert stress en helpt je om je hoofd helemaal leeg te maken.

2. Je wordt minder snel ziek

Beweging stimuleert je bloedsomloop, waardoor afvalstoffen sneller afgevoerd worden en je immuunsysteem versterkt. Na enkele maanden loop je minder risico op hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk en diabetes. En als je een paar jaar elke dag minstens 30 minuten beweegt, daalt zelfs het risico op bepaalde kankers.

3. Je geheugen werkt beter

Bewegen houdt ook je geest in topvorm. Je hersenen krijgen extra bloed en zuurstof, waardoor je sneller en beter onthoudt.

4. Je gewrichten versterken

Vanaf je dertigste worden je beenderen en gewrichten kwetsbaarder. Als je vaak beweegt, verhoog je je botmassa en heb je minder kans op botontkalking.

5. Je leeft langer

Mensen die regelmatig aan lichaamsbeweging doen, zouden maar liefst vijf jaar langer leven.

Doe het voor je gezondheid

Volgens experten is zitten het nieuwe roken. We zitten dikwijls te langdurig en te veel neer, zonder te stretchen of te bewegen. Probeer langdurig zitten daarom zoveel mogelijk te beperken, en minstens ieder halfuur recht te staan en de benen te strekken.

Daarnaast is het een goed idee om zo’n drie keer per week een sportsessie of cardio-oefening zoals lopen, zwemmen en fietsen in te plannen. Hierbij is het belangrijk om op je eigen tempo te bewegen en naar je lichaam te luisteren. Doe je nog niet echt actief aan sport? Dan is het goed om rustig te starten, eventueel onder deskundige begeleiding.

Meer bewegen

Meer bewegen hoeft niet altijd zo moeilijk te zijn of lang te duren. Een aantal tips die je makkelijk in je dagelijks leven kunt toepassen:

  • Sta een halfuurtje vroeger op om alvast een wandeling te maken, of naar de bakker te fietsen of aan yoga te doen.
  • Neem de trap in plaats van de lift.
  • Parkeer je auto wat verder en ga een stukje te voet, of neem de fiets.
  • Haal geen fles, maar een glas water en sta recht als je dorst hebt.
  • Zet de printer in een andere ruimte op kantoor.
  • Installeer een standing desk als je veel bureauwerk doet.
  • Hier vind je nog meer tips om meer te bewegen!

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content