Aha: daarom kantel jij je hoofd naar links of rechts tijdens het kussen

Door Celine Werner

Zowel in films als in het dagelijkse leven zien we dat stelletjes hun hoofd naar links of rechts kantelen tijdens het kussen. En oké, zo is het sowieso wel handiger als je niet op elkaars neus wil botsen, maar bestaat er eigenlijk nog een reden waarom we die beweging maken? 

Volgens onderzoekers van de afdeling Biopsychologie aan de Ruhr-universiteit van Bochum in Duitsland heeft het onder andere te maken met de links- of rechtshandigheid van mensen, maar ook met de emotionele context.

Een dominante hand

Hoofdonderzoekers Julian Packheiser en Sebastian Ocklenburg beweren dat we over het algemeen in sociale situaties de neiging hebben om ons hoofd naar rechts te kantelen bij het zoenen of als we iemand een knuffel geven. Dat komt omdat iedereen een dominante hand/kant heeft.

Het is dan ook vanzelfsprekend dat je dezelfde beweging volgt met je hoofd als de hand waarmee je schrijft als je iemand begroet met een smakkerd of omhelzing.

In emotionele situaties

Onze emoties worden in de rechterhersenhelft verwerkt, dit deel is verantwoordelijk voor de bewegingen van de linkerkant van je lichaam. Mensen gaan hun hoofd dus vaker naar links bewegen om te zoenen of knuffelen in emotionele situaties. Dat kan zowel bij positieve als negatieve gevoelens. We doen het dus als we oprecht blij zijn om iemand te zien, maar ook om iemand te troosten die intens verdrietig is.

Bron: hln.be – Beeld: youtube.com

Ook lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content