opgezwollen buik

“Ik heb vaak last van een opgezwollen buik, wat kan ik hieraan doen?”

Door Celine Werner

Sinds kort kun je bij Libelle terecht met alle soorten vragen over je gezondheid. Is er iets waar je graag een antwoord op wilt? Of is je klacht zo gênant dat je er zelfs niet mee naar de huisarts durft? Stel ons je vraag, en wij gaan voor jou te rade bij een expert. Een van de berichten die we kregen ging over: een opgezwollen buik.

DE VRAAG

Mijn buik kan enorm opzwellen, niet alleen na het eten, maar soms ook gewoon overdag zonder aanleiding. Zo kan het lijken alsof ik reeds drie tot vier maanden zwanger ben. En dat ben ik dus niet. Maar wat is het het dan wel? Allergie? Slechte voeding? Darmaandoening? Stress? En wat kan ik ertegen doen (heel lastig in strakke jurkjes en bloesjes)?”

HET ANTWOORD VAN ONZE EXPERT

Wilfried Staessens is geneesheer-voedingsdeskundige en dus dé uitgelezen persoon om een antwoord te geven op deze kwestie:

“Je krijgt met die klachten heel vlug de diagnose PDS (prikkelbaar-darmsyndroom) of ‘irritable colon’ of ‘spastische dikke darm’. Belangrijk is dan om door te vragen (want er is altijd een reden) en laat je dan weer niet sussen met het onwaardige antwoord: ‘het komt door de stress’.

“Heb je een verstoring van de darmflora, heb je een overgroei van verkeerde bacteriën te hoog in de darm, heb je een enzymtekort? Enzymen heb je nodig voor alle processen in het lichaam, te beginnen met de vertering van de 3 componenten in onze voeding: koolhydraten, vetten en eiwitten. Je moet — om maar met deze te beginnen — de suikers  (of koolhydraten, ook wel gluciden of sacchariden genoemd) verteren. Als dat niet goed lukt, begint je eten te gisten in je buik: overfermentatie.”

“Door welk type van koolhydraten komt het: fructanen of galactanen in groenten en granen? fructose( fructosemalabsorptie is het slecht opnemen van fructose)? Lactose-intolerantie (door het mankeren van lactase om dit melksuiker goed te verteren)? Dan kan een Laag Fodmap, met heel weinig fermenteerbare voeding, van nut zijn of een fructose- of lactose-arm dieet.”

“Deze voorstellen kunnen door de maag-darmspecialist voorgesteld worden na bijkomend onderzoek. Als je vetten niet goed verteert — wat heel vaak voorkomt — dan weet je dat zelf ook wel vaak, maar dit kan verbeterd worden door het supplementeren met natuurlijke enzymcapsules met heel veel bijkomend nut voor je gezondheid, want vetten zijn onontbeerlijke stoffen.”

“Maar desondanks bijven veel mensen toch verder klachten hebben. Hier kan dan toch nog iets helpen: er bestaan ook antistof-reacties tegen voeding, deze antistoffen worden aangemaakt tegen het eiwit-of proteïnegedeelte van het voedingsmiddel. Bij een rechtstreekse voedingsallergie maak je antistoffen aan van het Ig E type ( Ig staat voor immunoglobulinen of antistoffen) en krijg je de klassieke symptomen van een onmiddellijke allergie zoals papels, jeuk, rode vlekken, problemen met de ademhaling of spijsverteringsreacties. En heel zelden levensbedreigende reacties.”

“Maar er bestaan ook uitgestelde reacties die veroorzaakt worden door een productie van een ander type van antistoffen en deze reacties worden meer en meer verdacht in geval van constante opgeblazenheid, onregelmatige stoelgang, hoofdpijn en migraine, spierpijnen, abnormale gewichtstoename en vochtretentie , vermoeidheid en slaapstoornissen. Deze manier van zoeken naar deze antistoffen is bij ons nog geen ‘mainstream- geneeskunde’, maar er komt meer en meer overtuigend onderzoek (onder meer van Yale University – VS) om deze zienswijze een kans te geven, omdat ze heel wat last bij de patiënt verhelpt.”

HEB JIJ OOK EEN GEZONDHEIDSVRAAG? STEL ZE HIER!

OOK INTERESSANT:

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."