“Hoe kan ik weten of ik in de menopauze zit als ik nog de pil slik?”

"Hoe kan ik weten of ik in de menopauze zit als ik nog de pil slik?"

Sinds kort kun je bij Libelle terecht met alle soorten vragen over je gezondheid. Is er iets waar je graag een antwoord op wilt? Of is je klacht zo gênant dat je er zelfs niet mee naar de huisarts durft? Stel ons je vraag, en wij gaan voor jou te rade bij een expert. Het eerste bericht dat we kregen ging over: de menopauze.

De vraag

“Ik ben 41 en neem nog steeds de pil. Dit doe ik omdat m’n maandstonden ontzettend hevig en pijnlijk zijn zonder die hormonen. Maar hoe kan ik weten wanneer ik in de menopauze kom als ik iedere maand de pil slik? Ik was namelijk al heel vroeg in de puberteit (negen jaar) en werd ongesteld toen ik tien was. Dat is meestal een teken dat de menopauze vroeg begint, maar door de pil weet ik dus niet wanneer. Ik kan de pil toch niet slikken tot ik zestig ben?”

Het antwoord van onze experte

Leen Steyaert is gezondheidsbegeleidster en de eerste Vlaamse menopauzeconsulente, en dus dé uitgelezen persoon om een antwoord te geven op deze kwestie:

“Je kunt niet weten of je in de menopauze zit als je de pil slikt. Wil je dit echt weten, dan moet je de pil stoppen. Veel artsen raden ook aan om je pil verder te nemen totdat je zeker bent dat je door de overgang bent en in de menopauze zit (dat is de eerste dag van je laatste menstruatie, maar dat weet je pas een jaar later).”

“De pil is echter een synthetisch hormoon. Je risico op embolie stijgt vanaf je vijftigste indien je de pil blijft nemen. Ook is de pil een anticonceptiepil en dus niet echt geschikt om je te ondersteunen in je onvruchtbaarheid, want dat gebeurt er als je in de overgang komt: je gaat net zoals je in de puberteit de overgang maakt van een onvruchtbaar meisje naar een vruchtbare vrouw, overgaan van een vruchtbare vrouw naar een onvruchtbare persoon.”

“Soms voelen vrouwen toch een aantal signalen als ze de pil doorslikken. Dan krijgen ze te maken met verschijnselen zoals slecht slapen of heviger transpireren. Als vrouwen bijvoorbeeld een hele lange tijd de pil genomen hebben, is het toch aangewezen om HST(hormoon substitutie therapie) te starten tijdens de overgang, of eens je in de menopauze bent. Als je zolang geen eigen hormonen hebt aangemaakt, maar ze via een pil hebt ingenomen, kun je je wel voorstellen dat je plots in een hevige menopauze kunt terechtkomen. Je lichaam is het namelijk niet gewoon om mechanismen in te schakelen om de hormonen te compenseren. Geen synthetische, maar wel bio-identieke hormonen zijn hierbij aangewezen.”

PS: Wil je graag nog meer te weten komen over de menopauze? Leen Steyaert schreef er ook een paar interessante boeken over!

Heb jij ook een gezondheidsvraag? Stel ze hier!

Ook interessant:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)