Je handen wassen vóór het eten: toch niet het beste moment?

Door Rani Merckx

“Eerst je handen wassen voor het eten”, we horen het onze (groot)moeders nog nadrukkelijk zeggen. Een goede gewoonte, al geldt dat in een restaurant net wat anders.

Je voeten onder tafel schuiven, met je bestek in de aanslag, maar toch even die handen wassen voor het eten: het is ons allen bekend. Toch stel je het toiletbezoek in een restaurant best even uit, tot na je besteld hebt!

(W)eet wat je aanraakt

Dat adviseert WebMD, een Amerikaanse website die zich focust op de gezondheid en het welzijn van de mens. Volgens hen zijn menukaarten in restaurants namelijk een broeihaard van bacteriën. Op sommige menukaarten zitten zelfs 100 keer meer (slik!) bacteriën dan op een toiletbril.

En dat is op zich niet zo verwonderlijk. Elke dag gaan ze van hand tot hand, en worden de meeste kaarten hooguit één keer per dag met een doekje schoongemaakt. En of dat doekje al dan niet proper is, is nog maar de vraag.

Toch maar eerst bestellen?

Loop dus niet meteen na binnenkomst in een restaurant naar het toilet om je handen te wassen, maar doe dit pas nadat je de menukaart hebt bestudeerd. Leg ook nooit de menukaart op je bestek, telefoon, bril of servet, want zo geef je die ziekmakende bacteriën vrij spel!

Ook opletten geblazen:

Ook na aanraking van deze plekken in publieke ruimtes was je beter je handen:

  • liftknopjes
  • de handvaten van winkelwagentjes en -mandjes
  • drinkfonteintjes
  • afstandsbedieningen in hotels
  • pinautomaten
  • handdrogers, vooral de oude modellen (de nieuwe modellen die supersnel je handen drogen, bevatten vaak filters)
  • apparaten en gewichtjes in de sportschool

Bron: Margriet.nl. Beeld: GettyImages

Nog meer vieze plekjes:

 

Partner Content