Je hond ziek of grieperig? Zo merk je het op!

Je hond ziek of grieperig? Zo merk je het op!
Cute pug lying; Shutterstock ID 161174363; Projectnummer/WBS-nummer: Libelle online; Uitgave/Naam lesmethode: Artikel: hond grie; Redacteur/Traffic manager: Rani; Anders: Gezond

De griep velt tijdens de barre winter niet alleen mensen. Ook honden kunnen het onder de leden hebben. Dit zijn de signalen!

Verschil in lichaamstemperatuur

De gemiddelde lichaamstemperatuur van mensen ligt tussen 36 en 37 °C. Bij honden reikt dat hoger, tot wel 38 en 39 °C. Dus, hoe kom je er nou achter of je hond koorts heeft? Het is niet zo dat je viervoeter het je kan vertellen dat ie ziek is…

Deze symptomen kunnen erop wijzen dat je viervoeter zich niet opperbest voelt:

8x zo merk je het op:

Vermindering van eetlust

Speelt jouw hond doorgaans zijn gevulde voedingsbak in 1-2-3 naar binnen, maar kan zelfs jouw eten hem niet meer bekoren? Duidelijk een vuiltje aan de lucht!

Lusteloosheid

Ook honden kunnen zich moe en suf voelen, zeker als koorts de kop op steekt. Heeft je hond opvallend minder energie? Of voelt ie zich slap? Toch maar even langsgaan bij de dierenarts.

Warme oren

We leggen een hand op ons voorhoofd om te peilen of we al dan niet koorts hebben. Ook bij honden kun je dit achterhalen door aan de oren te voelen. Warme oren wijzen op koorts.

Rillen

Wanneer je een wandeling maakt met je hond, is het normaal dat ie af en toe wat bibbert. Maar een hond met koorts kan flink gaan rillen, ook als het niet koud is.

Warme, droge neus

De neus van een hond hoort koud en nat te zijn. Wanneer ie warm en droog is, is dat geen goed teken.

Hoesten

Blijft je hond onophoudelijk hoesten? Dan is de kans groot dat ie koorts heeft.

Overgeven

Elke hond durft al eens over te geven, op zich niets verkeerds aan. Maar geeft je hond, zonder enige aanleiding, over? Dan moet je dat zeker in de gaten houden.

Rode ogen

Hoewel rode ogen ook een teken kunnen zijn van andere ziekten of een oogontsteking, houd je het best goed in de gaten. Zeker als ie in combinatie komt met de bovenstaande symptomen.

Bezoekje aan de dierenarts

Heeft je hond twee of meer van de bovenstaande symptomen? Dan neem je best contact op met je dierenarts. Zeker als de koorts aanhoudt, of richting de 40 °C reikt.

Hondengriep = zeldzaam

Bij hondengriep worden honden besmet met een virus dat oorspronkelijk van paarden komt (H3N8). Deze griep komt vooral in Amerika en Engeland voor. De kans dat je hond ‘de griep oploopt’ in Europa is dus heel klein.

Bovenstaande symptomen zijn echter wel een teken dat het niet goed gaat met je viervoeter.

 

Bron: Libelle.nl. Beeld: Shutterstock

Lees ook:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)