Gewrichten knakken: slecht of niet?

Gewrichten knakken: slecht of niet?

Sommigen doen het uit gewoonte of omdat een bepaald lichaamsdeel stijf aanvoelt, anderen vinden het dan weer akelig: gewrichten knakken. Maar is het eigenlijk slecht voor je gezondheid? 

Je gewrichten knakken ongezond?

Zo ontstaat dat geluidje

Iedere gewrichtsholte bevat een klein zakje met vloeistof, en in deze vloeistof bevindt zich ook een beetje gas. Door het uit elkaar trekken van gewrichten groeit de ruimte rondom de gewrichten en is er dus niet genoeg vloeistof beschikbaar om die ruimte op te vullen. Hierdoor vullen ze het met lucht, waardoor er een holte ontstaat. Als je een knak- of kraakgeluid hoort, hoor je dus eigenlijk dit gas circuleren.

Gevaarlijk of ongevaarlijk?

Bij wijze van test heeft een Amerikaanse arts vijftig jaar lang enkel zijn linkerhand geknakt. Conclusie: er was geen verschil merkbaar tussen zijn beide handen, en dus kunnen we stellen dat het geen gevolgen heeft.

Aan de alarmbel trekken

Hoor je echt constant een krakend geluid tijdens het bewegen? Of doet het knakken pijn? Dan is het verstandig om een afspraak bij de dokter te maken.

Beeld: Getty Images

Meer interessante artikels:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)