Koken met minder vetstof: 5 lichtere manieren

Koken met minder vetstof: 5 lichtere manieren
Getty Images

Wil je graag enkele kilootjes verliezen of uit gezondheidsredenen beginnen koken met minder vetstof? Dan zijn er heel wat alternatieven waaruit je kunt kiezen. En het beste van allemaal: ook zonder goeie boter of olijfolie kun je heerlijk koken!

5 ideeën om te koken met minder vetstof

1. Stomen

De lekkerste en makkelijkste manier om een gerecht boordevol smaak en zonder vetstof te bereiden is door te stomen. Vanzelfsprekend kun je dit doen in een steamer of stoomkoker. Een alternatief als je geen steamer hebt, is een papillot in zilverpapier. Je neemt een lekker stukje vis, voegt kleine stukjes groeten toe en brengt op smaak met verschillende kruiden. Vouw je papillot dicht, maar laat de bovenkant nog een beetje open. Laat ongeveer 20 minuten rustig garen in de oven én klaar!

Receptideeën

2. Koken

Heb je al eens een stukje rundvlees (of kip) gekookt in een lekkere bouillon op smaak gebracht met sojasaus, citroen, gember, chilipeper en citroengras? Superlekker en nul procent vetstof! Dat is win-win voor jouw smaakpapillen en je figuur. Wat je ook kunt doen is je vlees rustig laten garen in je soep.

Receptideeën

3. De juiste pan

Wil je toch graag eens genieten van een stukje gebakken vlees? Prima, maar kies dan voor de juiste pan! Zo heb je bij een pan met een anti-aanbaklaag minder vetstof nodig, dan in een gewone pan. Ga nog een stapje verder en kies niet alleen voor een gezonde, maar ook een ecologische pan. Die pannen bevatten een unieke antikleeflaag die 100% PTFE en PFOA-vrij is. Hou ook rekening met het formaat van de pan. Hoe groter je pan, hoe sneller de vetstof zal aanbranden.

4. Grillen

Om te grillen heb je meestal maar een beetje vetstof nodig. Wrijf met een borsteltje wat arachideolie of zonnebloemolie over de grillplaat en bak je stuk vlees of vis. Door de groeven in de grill gaat er heel wat vetstof verloren. Je vis of vlees zwemt dus zeker niet in de boter en is nog altijd laag in calorieën.

5. Alternatieve vetstoffen

Schrap melkerijboter of plantaardige boter eventjes van je menu en kies voor alternatieven als: kokos-, avocado-, arachide- of zonnebloemolie.

Las je deze artikels al?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)