Goedkoop en gezond koken doe je zo: 8 handige tips

Goedkoop en gezond koken doe je zo: 8 handige tips
Getty Images

Gezond eten hoeft niet altijd duur te zijn. Toch grijpen veel mensen sneller naar ongezonde, bewerkte voeding omdat het goedkoper is. Om je budget goed te beheren, tonen wij je alvast hoe je gezond kunt eten zonder een gigantisch bedrag kwijt te zijn.

De valstrik van goedkope, ongezonde voeding

Een onderzoek van Sciensano toonde aan dat ongezonde voeding effectief goedkoper is. En dat heeft heel wat gevolgen voor onze gezondheid. Uit de bevraging bleek onder andere dat heel wat Belgen een derde van hun dagelijkse dosis energie uit bewerkte voeding halen. Dat betekent: veel zouten en vetten, en te weinig groenten en fruit.

Goedkoop en gezond koken: 8 tips

Het is niet altijd zo evident om goedkoop én gezond te koken. Daarom verzamelden we enkele handige basistips voor je:

1Plannen is de boodschap

Het blijft een van de belangrijkste tips: plan je maaltijden. Zo weet je perfect welke ingrediënten je echt nodig hebt. Neem ook even de reclameblaadjes en kortingsbonnen door, zo kun je de maaltijden zelfs afstemmen op dagelijkse promoties.

2Na de planning: de lijstjes

Als je maaltijden gepland zijn, kun je beginnen met een boodschappenlijstje. Denk daarbij logisch na en koop enkel de ingrediënten die je écht nodig hebt. Het zal je verbazen hoeveel je uitspaart door enkel te focussen op je lijst.

3Kook grote hoeveelheden

Als je dan toch spaghettisaus of stoofpotjes aan het bereiden bent, maak dan onmiddellijk een grote hoeveelheid. Verdeel daarna in porties en vries in. Op lange termijn is dit goedkoper: je holt niet elke keer naar de winkel om nieuwe ingrediënten te kopen en je verbruikt maar één keer elektriciteit.

4Vermijd snelle (dure) hapjes

Een broodje als lunch, een pastasalade onderweg. Als je alles optelt, kom je al snel aan een stevig bedrag snel uitgegeven lunchgeld. Vul je lunchbox liever met huisgemaakt lekkers. Goedkoper en dikwijls ook een stuk smakelijker.

5Samen tafelen

Grote porties, makkelijk gezegd als je alleenstaande bent. Maar er zijn ook andere oplossingen. Wat dacht je van een beurtrol met je bubbel? Om beurt een heerlijke maaltijd koken: gezellig, smakelijk én budgetbesparend.

6Hapklare peulvruchten

Peultjes worden al snel vergeten, maar ze zijn een goedkope bron van vezels, proteïnes en vitamines. Experimenteer ermee in je slaatjes en stoofpotjes. Van een portie kikkererwten maak je bovendien al snel een heerlijke hummus. Handig om mee te nemen als extraatje bij de lunch!

7Lokaal én volgens het seizoen

Als je kookt volgens het seizoen, doe je logischerwijs ook goedkoper inkopen. Probeer daarbij ook zo lokaal mogelijk te kopen. Groenten of fruit die de hele wereld rondgereisd hebben, komen vaak met een stevig prijskaartje op ons bord terecht. Nergens voor nodig, toch?

8Koop droge voeding in bulk

Een korting in de winkel op rijst? Profiteer er dan van en sla voldoende voorraad in. Droge voeding kun je immers lang bewaren. Er zijn ook heel wat winkels en webshops die bulkvoorraden van linzen, noten, bloem en dergelijke verkopen. Dus ook dat kan steeds interessant zijn om je gezonde voorraadkast aan te vullen, zonder een te hoog prijskaartje.

Las je deze artikels al?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)