Goedkoop en gezond koken doe je zo

Goedkoop en gezond koken doe je zo

Gezond eten hoeft niet altijd duur te zijn. Om je budget goed te beheren, tonen wij je alvast hoe je gezond kunt eten zonder een gigantisch bedrag kwijt te zijn!

Kook grote hoeveelheden

Als je dan toch spaghettisaus of stoofpotjes aan het maken bent, maak dan onmiddellijk een grote hoeveelheid. Verdeel daarna in porties en vries in. Op lange termijn is dit goedkoper: je holt niet elke keer naar de winkel om nieuwe ingrediënten te kopen en je verbruikt maar één keer elektriciteit.

Plannen is de boodschap

Het blijft een van de belangrijkste tips: plan je maaltijden. Zo weet je perfect welke ingrediënten je echt nodig hebt. Neem ook even de reclameblaadjes en kortingsbonnen door, zo kun je de maaltijden zelfs afstemmen op dagelijkse promoties.

Na het plannen: de lijstjes

Als je maaltijden gepland zijn, kun je beginnen met een boodschappenlijstje. Denk daarbij logisch na en koop enkel de ingrediënten die je écht nodig hebt. Het zal je verbazen hoeveel je uitspaart door enkel te focussen op je lijst.

Snelle (dure) hapjes

Een broodje als lunch, een pastasalade onderweg. Als je alles optelt, kom je al snel aan een stevig bedrag snel uitgegeven lunchgeld. Vul je lunchbox liever met huisgemaakt lekkers. Goedkoper en dikwijls ook een stuk smakelijker.

Samen tafelen

Grote porties, makkelijk gezegd als je alleenstaande bent. Maar er zijn ook andere oplossingen. Wat dacht je van een beurtrol met vrienden? Om beurt een heerlijke maaltijd koken: gezellig, smakelijk én budgetbesparend.

Hapklare peulvruchten

Peultjes worden al snel vergeten, maar ze zijn een goedkope bron van vezels, proteïnes en vitamines. Experimenteer ermee in je slaatjes en stoofpotjes. Van een portie kikkererwten maak je bovendien al snel een heerlijke hummus. Handig om mee te nemen als extraatje bij de lunch!

Lokaal én volgens het seizoen

Als je kookt volgens het seizoen, doe je logischerwijs ook goedkoper inkopen. Probeer daarbij ook zo lokaal mogelijk te kopen. Groenten of fruit die de hele wereld rondgereisd hebben, komen vaak met een stevig prijskaartje op ons bord terecht. Nergens voor nodig, toch?

Bron: Good Housekeeping – Beeld: Getty Images

Las je deze artikels al?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)