Lage rugpijn: 6 weetjes om te onthouden

Lage rugpijn: 6 weetjes om te onthouden
05 Dec 2014 --- Woman suffering from back pain --- Image by © Wavebreakmedia LTD/Wavebreak Media Ltd./Corbis

Lage rugpijn hebben we allemaal wel eens. Het is vervelend, en de pijn kan uitstralen naar de rest van je lichaam. Met deze weetjes van onze rugdeskundige leer je de kwaal beter inschatten!

1. Lage rugpijn kan erfelijk zijn

Als je ouders last hebben van artrose, hernia, lakse ligamenten of ze gaan door het leven met een of meerdere prothesen, dan is de kans groot dat je sneller last hebt van lage rugpijn. Verzorg je rug dan goed.

2. Lage rugpijn die in de loop van de dag of ‘s avonds optreedt, is ernstiger dan rugpijn waarmee je wakker wordt

Lage rugpijn die overdag of ‘s avonds optreedt, kan wijzen op schade aan de ligamenten, spieren en/of gewrichten. Wacht daarom bij dit soort rugpijn niet te lang om een specialist op te zoeken.

3. Bewegen is de beste preventie

Heb je een zittend beroep, ga dan af en toe even rechtstaan of maak een korte wandeling naar de waterautomaat, de printer of een collega. Neem de trap in plaats van de lift en parkeer je auto iets verder zodat je een langer eind moet wandelen. Bewegen is de beste preventie tegen lage en andere soorten rugpijn. Eigenlijk is stappen als een ‘militair’ – als je dat nog lukt – het beste:  je armen bewegen mee tijdens het ‘marcheren’, je maakt je lang, hoofd rechtop en borst vooruit.

4. Lage rugpijn heeft effect op de werking van benen en armen

Je lage rug is de basis voor alle andere functies, zoals het bewegen en ondersteunen van je armen en benen.

5. Artsen opereren pas in allerlaatste instantie

Eerst proberen artsen lage rugpijn te behandelen met ontstekingsremmers, dan met oefentherapie, vervolgens met manipulatie, dan met epidurale behandelingen en – als dat allemaal niet heeft gewerkt – grijpen ze operatief in.

6. Stress kan een dwarsligger zijn in het behandelen van lage rugpijn

Zit je goed in je vel en heb je niet te veel last van stress, dan is er een grotere kans dat de rugtherapie aanslaat.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)