Leer je kind goed eten

Door De Redactie

Sommige mensen blijven heel hun leven slank en moeten op geen calorie letten, terwijl sommigen bij wijze van spreken dik worden als ze al kijken naar eten. Als ouder is het heel belangrijk dat je het goede voorbeeld geeft. 

Waarom is je kind dik?

Er zijn kinderen die een aanleg hebben om snel dik te worden. Dit is genetisch bepaald. Je kan hier niets aan veranderen. Je kind moet niet enkel op de voeding letten, maar lichaamsbeweging is ook een heel belangrijke factor.

Correcte voeding leer je uit de voorbeelden die je van je ouders krijgt. Kinderen leren dus van de ouders wat [LINK_TEXT id=1] eten is. Een kind zal niet spontaan een gezonde keuze maken.

Verminder de zin in zoet

Kinderen hebben altijd wel zin in snoep. Hoe meer ze bewegen, sporten en fietsen, hoe meer energie ze verbruiken. Suikers geven snelle energie. Wanneer onze suikerspiegel daalt, krijgen we zin in zoet. Natuurlijk is het normaal dat ze na een activiteit behoefte hebben in snoep. Geef hen dan een snoepje voor het sporten en een stuk fruit erna.

Overeten

Het is fout om je kind te dwingen om zijn bord leeg te eten. Hierdoor leren ze om zich te ‘overeten’. Ze luisteren niet naar hun lichaam en eten, ook wanneer ze geen honger hebben. Op deze manier weten ze niet hoe het voelt om voldaan te zijn. Dit kan gevolgen hebben in de toekomst.

Te veel is te veel

Natuurlijk mag je kind snoepen. Jij snoept toch ook wel eens graag? Net zoals tv-kijken en computeren moet je de grens kennen. Zolang snoep maar een tiende van je maaltijden uitmaakt is er geen probleem. Geef je kinderen een stuk fruit als vieruutje mee.

Beweging

Je kind moet minimum 60 minuten per dag bewegen. Dit is niet enkel sporten, maar wandelen, fietsen, de trap oplopen hoort hier ook bij. Hoe meer kinderen bewegen, hoe meer energie ze verbruiken. Het bevordert hun gezondheid.

Proeven en proeven

Je kind moet dingen leren eten. Maar dwing ze niet te hard. Het mag geen strijd worden, want dat veroorzaakt stress. Laat ze en bepaalde smaak een 10 tal keer proberen. Lust je kind het echt niet, dan moet je dat als ouder respecteren.

Beloning

Je kind is heel braaf geweest en jij beloont met een snoepje. Dit is fout. Op deze manier leer je ze niet genieten van hun eten. Eten wordt een weg om een doel te bereiken. Beloon je kind met een stickertje.

Twijfel je toch over het gewicht van je kind? Raadpleeg dan een dokter of pediater. Zo kunnen jullie samen met een diëtiste een oplossing zoeken.

Partner Content