Tranende ogen: oorzaken en oplossingen

Tranende ogen: oorzaken en oplossingen

Tranende ogen zijn allesbehalve aangenaam. Ze belemmeren je zicht en kunnen zelfs een branderig gevoel veroorzaken. Vooral als het koud is buiten, hebben meer mensen er last van. Maar hoe komt dat eigenlijk? En belangrijker: wat doe je eraan?

Oorzaken van tranende ogen

In de winter is de lucht minder vochtig dan in de zomer. Je ogen worden hierdoor droger. Maar dat is niet de enige oorzaak van tranende ogen: verwarmingen, verkoudheden, allergenen en het grote contrast tussen de temperatuur buiten en binnen doen er geen goed aan.

Omdat je ogen droger zijn, willen ze zichzelf opnieuw bevochtigen. Hierdoor maak je te veel oogvocht aan en druppelen de overtollige tranen uit je ogen. Op zich is dat onschuldig, maar na een tijdje kan er irritatie en soms hoofdpijn optreden.

Tranen kunnen ook het resultaat zijn van irritatie in het oog. Dat kan gaan van make-up tot een pluisje van je sjaal, maar ook de wind zorgt voor wrijving. Een simpele wandel- of fietstocht kan dus al genoeg zijn om spontaan tranen te laten.

Wat doe je eraan?

Droge en tranende ogen zijn helaas niet helemaal te voorkomen, maar je kunt wel een aantal dingen doen om de klachten te verminderen.

  • Draag een bril wanneer je naar buiten gaat. Lenzen drogen je ogen uit.
  • Neem af en toe een pauze van je computer, tv of smartphone. Beeldschermen zorgen ervoor dat je ogen vermoeid geraken en bijgevolg gevoeliger zijn voor tranen.
  • Vermijd rokerige ruimtes en ga niet rechtstreeks onder de airconditioning zitten.
  • Druppel af en toe wat hydraterende vloeistof in je ogen.

Heb je het hele jaar door last van tranende ogen? Dan is er misschien meer aan de hand: denk maar aan een ontsteking of een verstopping van je traanbuizen. Maak in dat geval een afspraak met je huisarts, die je eventueel zal doorverwijzen naar een specialist.

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)