Loslaten voor controlefreaks: test en tips

Je dénkt dat je gelukkiger wordt als je de touwtjes van je leven zo strak mogelijk in handen houdt, maar is dat echt zo? Af en toe de teugels laten vieren is véél prettiger, voor jezelf én je omgeving.

Test: ben jij een controlefreak?

Kruis aan welke stellingen op jou van toepassing zijn. Als je minstens vier keer bevestigend hebt geantwoord, heb je duidelijk controlefreak-trekjes. Hoe meer ja’s, hoe meer je in de gevarenzone zit en hoe groter de noodzaak om te leren loslaten.

 1. Ik maak lijstjes van zowat elk aspect in mijn leven.
 2. Ik hou er niet van als mensen aan mijn spullen zitten.
 3. Ik vind het vreselijk om te wachten op iemand die te laat op een afspraak komt opdagen.
 4. Als er een discussie of meningsverschil is, ben ik er doorgaans van overtuigd dat ik het bij het juiste eind heb.
 5. Als ik wil dat iets goed gedaan wordt, doe ik het liever zelf.
 6. Ik word onrustig van ‘lege’ vakantiedagen, en ben meestal degene die plannen maakt of leuke activiteiten voorstelt.
 7. Ik zou me vreselijk opgelaten voelen als mijn omgeving een surpriseparty voor me zou organiseren.
 8. Ik voel me soms beledigd als mensen mijn advies niet willen opvolgen.
 9. Ik word kregelig van de rommel van andere mensen.
 10. Als ik in gezelschap tv kijk, heb ik meestal de afstandsbediening vast.
 11. Andere mensen leggen de lat niet zo hoog als ik.
 12. Ik vind het moeilijk om te delegeren. En als ik het doe, legt ik meteen uit hoé het werk best gedaan wordt.
 13. Als ik een etentje gegeven heb, wil ik dat mijn gasten uit de keuken blijven en niet mee gaan opruimen of afwassen.
 14. Als een vriendin vertelt dat ze op yoga wil, ga ik meteen voor haar op zoek naar geschikte adressen.
 15. Ik neem altijd notities op een vergadering, ook als iemand anders het verslag maakt.
 16. Met iemand meerijden doe ik liever niet, ik rijd graag zelf.

 

Tips: Loslaten in 6 stappen

 • Selecteer een van je meest controlerende trekjes uit de test en neem jezelf voor om je gedurende een bepaalde periode te ‘onthouden’. Als je bijvoorbeeld steevast notities neemt op een vergadering, doe dat dan een poosje heel bewust niét. En kijk naar wat het met je doet. Word je nerveus, kun je je moeilijker concentreren, ben je doodsbang om iets te vergeten? Dan is dit een duidelijke indicatie.
 • De meeste controlefreaks hebben iets in hun eigen leven niet helemaal onder controle. Hun perfectionisme is een afleidingsmaneuver om de innerlijke chaos te bedwingen. Vraag je af hoe dat bij jou zit en waar je controlegedrag vandaan zou kunnen komen.
 • Vertel aan je partner of een goede vriendin dat je je in de toekomst wat minder strikt en controlerend wilt opstellen, en vraag of ze je daarbij willen helpen. Overloop samen met hen in welke situaties je er vooral last van hebt, en ook: wanneer zij er last van hebben. Vraag hen om je er – uiteraard vriendelijk en constructief – op te wijzen als je weer ‘bezig’ bent.
 • Ga in stapjes te werk. Als je nooit goed hebt kunnen delegeren, is het niet de bedoeling dat je ineens een heel project in handen legt van je medewerkers. Begin klein. Wat voor iemand anders een futiliteit is, zoals een dag zonder horloge leven, kan voor jou een overwinning zijn. Het mooie van klein beginnen is ook dat je meteen merkt dat het wat oplevert. Je voelt je meer ontspannen, krijgt meer zelfvertrouwen. En dat maakt het makkelijker om verder te gaan.
 • Stop met overdreven hulpvaardig te zijn tegenover anderen. Misschien voel je even belangrijk en nuttig, maar op termijn levert het alleen maar frustratie op en drijft het mensen van je weg. Want wat je echt wilt – het gedrag van anderen beïnvloeden – lukt toch niet, omdat iedereen nu eenmaal anders is. Leven en laten leven, dat is de boodschap. Respecteer andermans keuzes en los problemen van anderen niet voor hen op, maar hooguit mét hen.
 • Onthoud: op tijd en stond de controle loslaten betekent echt niet dat je je eigenheid zult verliezen of zwak zult overkomen. Je wordt er alleen maar een prettiger mens van. En ook: het tegenovergestelde van controle is vertrouwen. In andere mensen, in de toekomst én in jezelf.

Beeld: shutterstock

Lees ook:

Partner Content