Getty Images

Migraine met aura: wat betekent dat precies?

Door Marlies Picavet

Zo’n 25 à 30% van alle migrainepatiënten heeft last van migraine met aura. Maar wat wil dat eigenlijk zeggen? En hoe weet je of jij het ook hebt? Hieronder lees je er meer over.

Migraine met aura: wat is het?

Bij het horen van het woord ‘migraine’ denken de meeste mensen meteen aan hevige hoofdpijnaanvallen die je dag helemaal kunnen verpesten en die je daarbovenop ook nog eens flink misselijk kunnen maken.

Maar migraine heeft niet altijd (alleen) met hoofdpijn te maken. Ongeveer een derde van de mensen die migraine heeft, krijgt te maken met de zogenaamde aurafase. Die fase komt vóór de pijnfase of bestaat op zichzelf, zonder hoofdpijn. Niet elke migrainepatiënt heeft dus hoofdpijn. 

Die aurafase ontstaat redelijk snel (meestal binnen enkele minuten) en duurt vijf minuten tot een uur. Het kan, zeker de eerste keren, nogal beangstigend zijn. Het merendeel van de migrainepatiënten ondervindt tijdens zo’n aurafase visuele problemen zoals lichtflitsen, een verminderd zicht of het zien van zigzagpatronen, maar je kunt ook het gevoel in bepaalde delen van je lichaam kwijtraken of moeilijkheden krijgen met spreken.

Aan deze symptomen herken je een aura

Migraine met aura omvat heel wat symptomen. Dit is een lijst met de meest voorkomende:

  • ‘Sterretjes’ of zigzaglijnen zien
  • Lichtflitsen waarnemen
  • Een of meer blinde vlekken in je gezichtsveld
  • Tintelingen of gevoelloosheid in je vingers die zich kunnen uitbreiden naar de rest van je lichaam (meestal wel maar aan één kant)
  • Moeilijk op woorden komen
  • Andere spreek- of taalproblemen
  • Zelden: hallucinaties en stemmingsschommelingen

Kun je er iets aan doen?

Helaas is er nog geen remedie tegen migraine of aurafases vóór migraine gevonden. Er zit niets anders op dan in een rustige ruimte de fase uit te zitten. Weet je van jezelf dat je aura steevast gevolgd wordt door een migraineaanval? Gebruik de symptomen dan als een signaal en bereid je in de mate van het mogelijke voor op de aanval (paracetamol nemen, je kamer verduisteren, je baas inlichten als je op het werk bent, …)

Bronnen: hoofd-stuk.be, ichd-3.org

MEER OVER MIGRAINE:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content