iStock

Minder stress als goed voornemen: zo doe je dat

Door Jolien Thieleman

Het nieuwe jaar brengt dikwijls heel wat goede voornemens met zich mee. Naast meer gaan sporten en afvallen staat minder stress ook bovenaan vele lijstjes. We maken ons immers vaak druk om banale dingen. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Stress- en burn-outcoach Marly van Eekeren vindt het alvast een fantastisch goed voornemen voor het nieuwe jaar. Stress en druk zijn namelijk erg ongezond voor je mentale én fysieke toestand.

Besef

Alles begint met het besef dat je je druk maakt. Enkel op die manier kun je erop letten en eraan werken dat je het in de toekomst minder doet. “Eens je erbij stilstaat dat je je druk maakt, moet je dat besef ‘bevragen’: waar maak ik me precies druk om? Waarom maak ik me er druk om? Waar ben ik bang voor? Wat is het ergste dat er kan gebeuren?”, zegt de coach.

Concrete antwoorden

Geen eenvoudige vragen, maar de antwoorden kunnen soms makkelijk en voor de hand liggend zijn. Als je het toch moeilijk vindt, dan raadt de coach aan om er zo concreet mogelijk op te antwoorden. “Denk dus niet: ‘Ik maak me druk, omdat ik nog heel veel te doen heb’, maar: ‘Ik maak me druk omdat ik nog iets belangrijks te doen heb voor mijn werk en een mooi verjaardagscadeau wil vinden voor mijn zus.'”

Concrete oplossingen

“Voor die antwoorden kun je dan concrete oplossingen verzinnen, zoals een afgebakend moment inplannen waarop je voor je werk bezig bent of op zoek gaat naar het verjaardagscadeau. Die laatste concrete stap is cruciaal als je echt verschil wilt zien dit jaar”, adviseert de coach.

Relativeren

Uiteraard is het ook belangrijk om voldoende te relativeren. Is de situatie het écht waard om je gezondheid op het spel te zetten? Zijn er dingen die je kunt uitstellen naar een later moment, of heb je iets te doen waar je meer belang aan hecht? Prioriteiten stellen is hierbij erg belangrijk, net als voldoende tijd nemen voor jezelf. Alvast een mooi en goed voornemen om je lijstje mee aan te vullen!

Bron: Margriet

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content