Moedig je kind aan om te sporten!

Door De Redactie
Televisie, computer en videospelletjes nemen een belangrijke rol in in het leven van onze kinderen. Toch is het noodzakelijk dat een kind voldoende beweging heeft en aan sport doet. En dan telt een spelletje wii sports niet mee.

Inspanning en weerstand

‘Sport is gezond’. Je lichaam moet veel meer spieren gebruiken en gaat daarom energie verbruiken, dat is gezond voor het hart dat actiever moet pompen, bloed zal beter stromen en heel je lichaam zal op actief staan. De weerstand zal verhogen, en dat kan enkel positief zijn.

Groepsgeest

Veel sporten worden in groep gedaan, en doordat je zoon of dochter deel uitmaakt van een groep zal het heel wat bijleren, niet enkel op sportief vlak. In elke groep zijn leiders en volgers, iedereen zal zich onbewust proberen positioneren in de groep en ook later zal dat fenomeen nog vaak voorkomen. Als je kind misschien niet goed ligt in de klasgroep kan het voldoening halen uit het respect dat het in de sportgroep wel krijgt.
Natuurlijk zullen conflicten ontstaan, overal waar mensen samenleven is dit zo, maar dat wil niet zeggen dat dit negatief is voor je kind. Zo leert het om op een goede manier met die conflicten om te gaan. Bij een groepssport hangen de leden vaak ook goed aan elkaar, omdat iedereen een bepaalde functie heeft binnen de groep. Je kind zal zich erkent voelen en het zelfvertrouwen hangt hiermee samen.

Winnen en verliezen

Alle sporten zijn gebaseerd op winnen en verliezen, het kind zal door de competitiedrang zich nog net een beetje harder inspannen en leert om te gaan met winnen en verliezen, belangrijke zaken in het latere leven. Kinderen moeten leren dat niet alles kan gaan zoals ze willen, en dat andere kindjes misschien net iets beter zijn. Toch zal het voldoening geven als het harde werk op de training beloond wordt.

Coördinatie en kracht

Jonge kleuters hebben natuurlijk nog niet de mogelijkheden om echt aan sport te doen, maar ze ondervinden toch veel voordelen op motorisch gebied door het beoefenen van kleutersporten. Bewegen, springen, rollen, gek doen, het kind leert zijn mogelijkheden kennen en komt op een subtiele manier in aanraking met sport. Voor oudere kinderen is sporten dan weer positief voor het evenwicht, coördinatie en de gezondheid van het lichaam in het algemeen.
Het is vooral belangrijk dat je jouw kind iets laat doen wat het leuk vind, en niet iets waarin jij het duwt. Het kind zou kunnen een afkeer krijgen van alles wat met sport te maken heeft. Het kan goed zijn dat het kind een aantal keer van sport verandert, maar dat is goed want de nieuwsgierigheid zal ervoor zorgen dat het kind uiteindelijk iets zal vinden waarbij hij of zij zich volledig kan ontplooien.

Partner Content