Shot of a young businesswoman with her eyes closed sitting in her office

Naar minder stress in 5 stappen

Door De Redactie

Hoe ga je in 5 stappen naar minder stress? Wij zoeken het voor je uit!


Grijpt stress je af en toe naar de keel? Tijd om wat gas terug te nemen en op adem te komen. Deze tips helpen je alvast op weg.

Let op je ademhaling

In drukke situaties heb je sneller de neiging om te snel en oppervlakkig te ademen. Dit kan in extreme gevallen leiden tot hyperventilatie. Let daarom goed op je ademhaling en probeer zoveel mogelijk vanuit je buik te ademen. Wie door z’n buik ademt, gaat namelijk rustiger en dieper ademen en zal zich zo meer ontspannen voelen.

Ga sporten

Uit onderzoek blijkt dat beweging goed is voor je mentale gezondheid. Tijdens het sporten komen er verschillende stoffen vrij die ervoor zorgen dat je je beter in je vel voelt. Bovendien maak je tijdens het sporten je hoofd volledig vrij, waardoor je je zorgen ook even aan de kant kunt schuiven.

Neem tijd voor een goed boek

Je zes minuten verdiepen in een boek voldoet om je stressniveau met maar liefst 68 procent te doen dalen. Je ontspant je hart en spieren doordat je je moet concentreren tijdens het lezen. Bovendien ga je dan rustiger ademhalen. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat ook muziek beluisteren, thee drinken en wandelen helpen om stress te verminderen.

Let op je voeding

Probeer zo gevarieerd mogelijk te eten en vermijd overmatig cafeïnegebruik. Cafeïnerijke dranken zoals koffie en cola zorgen ervoor dat er adrenaline vrijkomt en zo bevorderen ze de toename van stress. Wissel daarom regelmatig af met een lekkere kruidenthee of een glaasje water. Ook koolhydraten helpen. Koolhydraten stimuleren namelijk de aanmaak van serotonine, een stof die ontspannend werkt.

Lach je tanden bloot

Het lijkt haast te simpel, maar lachen is een uitstekend middel tegen stress. Als je lacht, produceren je hersenen endorfine, een stof die je een euforisch gevoel geeft. Een goede lachbui ontspant je lichaam en geest en vermindert bovendien het teveel aan stresshormonen. Een mopje tappen als je stress voelt opborrelen, is dan ook zeker een aanrader.

Ook goed tegen stress

Partner Content