Een drankje tegen stress? Ja, graag!

Door Rani Merckx

Heb je last van stress of slapeloosheid? Deze gezondheidskwaaltjes kun je gemakkelijk in de kiem smoren met een eenvoudig natuurlijk drankje. Hét wondermiddel? Lavendel!

We hoeven het je niet te vertellen dat stress ongezond is. Het is slecht voor hart-en bloedvaten, het jaagt je cholesterol en bloeddruk de hoogte in en geeft aanleiding tot overgewicht. Volgens kruidendokters weet ons lichaam in veel gevallen wel hoe het zichzelf moet genezen. Kruiden en planten ondersteunen die instinctieve kennis en geven het lichaam extra kracht op een moment dat het dat nodig heeft. Amerikaanse lifestyle website Living Traditionally speelde hierop in en kwam met een oplossing op de proppen om stress of slapeloosheid te verminderen. En dit blijkt niet meer of minder dan een natuurlijke plant te zijn: lavendel!

Lavendellimonade

Lavendel wordt in heel wat wellnesszaken gebruikt om zijn frisse, aromatische aroma en zou fysieke en mentale stress verminderen doordat het al je zintuigen kalmeert. Een drankje met lavendel ligt dan ook voor de hand voor het oplossen van gezondheidskwaaltjes. Limonade met etherische lavendeloliecitroen, honing en water zou de oplossing zijn. Het aroma en de smaak van lavendel zorgt voor een rustgevend effect, terwijl de honing dan weer supergezond is en je slaap bevordert door de stof tryptofaan. De citroenen geven je immuunsysteem een serieuze boost dankzij de vitamine C. Een verfrissend drankje dus, dat ook nog eens goed is voor lichaam en geest.

Tot rust komen? Dat doe je voortaan met deze natuurlijke ingrediënten.

Wat heb je nodig?

  • 340 g onbewerkte honing
  • 300 cl mineraalwater
  • 1 druppel pure lavendelolie
  • sap van 6 citroenen
  • Voor de garnering: lavendeltakjes en citroenschijfjes

Zo maak je het

  1. Pers alle citroenen en voeg het sap aan het water toe.
  2. Voeg er één druppel pure lavendelolie aan toe en meng er de honing door.
  3. Laat de limonade afkoelen in de koelkast.
  4. Voeg er nog wat water of honing toe, indien gewenst.
  5. Werk af met lavendel en en een schijfje citroen.

Liever een ontspannend bad of kompres?

Ontspannen is ook mogelijk met een bad of kompres met lavendelolie. Doe vijf druppels lavendelolie in een kom koel water. Dompel twee washandjes in het water en wring ze uit. Ga liggen en leg één washandje op je voorhoofd en het andere in je nek. Rust op deze manier 30 minuten. Of neem een bad met zes druppels lavendelolie en zes druppels sandelhoutolie.

Gerechten met lavendel

Hoewel lavendel een uitgesproken smaak heeft, wordt het tegenwoordig ook verwerkt in heel wat gerechten en drankjes.

Ook een migraine-aanval of een verkoudheid kun je makkelijk verzachten met natuurlijke drankjes. Gezond en eenvoudig te maken, probeer ze uit!

 

Ontdek nog meer natuurlijke remedies in het nieuwe bookzine van Libelle. Nu te koop in de winkel of bij magstore voor € 8,95.

 

Partner Content