Nieuwe studie linkt vroege puberteit aan vroege menopauze
Meisjes die vroeg puberen, hebben een grotere kans op een vroege menopauze.
Dat is de conclusie van het grootste onderzoek ooit rond menopauze, waar zo’n vijftigduizend vrouwen uit Groot-Brittannië, Australië, Japan en de Scandinavische landen aan meewerkten. Gita Mishra, onderzoeker aan de Universiteit van Queensland in Australië en haar collega’s zochten het uit.
Jonger dan 45
- Uit het onderzoek blijkt dat meisjes gemiddeld dertien jaar zijn wanneer ze voor het eerst ongesteld worden en vrouwen rond de vijftig bij hun laatste menstruatie.
- Maar er blijkt dus ook een link te bestaan tussen de vroege menstruatie en de vroege menopauze.
- Was je als meisje jonger dan twaalf toen je voor het eerst menstrueerde? Dan heb je 31 procent meer kans om tussen je 40 en 44 jaar in de menopauze terecht te komen.
- Heb je bovendien geen kinderen, dan vervijfvoudigt deze kans nog eens.
- Van de ondervraagde vrouwen wiens menstruatie voor 12 jaar plaatsvond, had ongeveer 4 procent een premature menopauze. Zij waren jonger dan 40 jaar.
Invloed vruchtbaarheid
- Dit onderzoek vertelt ons ook meer over de vruchtbaarheid bij vrouwen. Vrouwen die een vroege puberteit doormaakten, zouden dus ook sneller vruchtbaarheidsproblemen kunnen ontwikkelen, omdat er aan de jaren voor de effectieve menopauze al een vruchtbaarheidsdaling ontstaat.
- De onderzoekers concluderen dat meisjes steeds op jongere leeftijd beginnen te puberen en er dus in de toekomst vaker premature menopauzes en vruchtbaarheidsproblemen zullen opduiken. Vooral omdat ook de leeftijd stijgt wanneer vrouwen voor het eerst mama worden.
Geen grote doorbraken
“Toch hoef je niet per se gealarmeerd te zijn”, zeggen de wetenschappers. Het onderzoek toont ons inderdaad een hoger risico, maar de meeste ondervraagde vrouwen met vroege menstruatie hadden geen vroegere menopauze: slechts 8,1 procent.
Wat wel van groot belang is? De combinatie met een resem andere factoren die invloed hebben op een vroege menopauze zoals lichaamsgewicht, medicatiegebruik, erfelijkheid maar vooral: roken! Dat is en blijft de grote boosdoener.
Bron: newscientist.com. Beeld: Getty Images
Lees nog meer over de menopauze:
- Hoe menopauzeklachten verzachten?
- Zijn menopauzekilo’s echt onvermijdelijk?
- 4x mythes over de menopauze