Oeps: zoveel meer eet je dus als je weinig hebt geslapen

Door Jolien Thieleman

Wist je dat je meer zin hebt om te eten als je weinig hebt geslapen? En jij bent niet de enige. Het is immers bewezen dat je hongergevoel groter is na een korte nacht. Onderzoekers hebben nu ontdekt hoeveel extra calorieën je dan echt opneemt.

Daarom heb je zoveel honger na een korte nacht

De reden waarom je extra veel honger hebt als je weinig hebt geslapen, is allemaal te wijten aan de hormonen ghreline en leptine:

  • Ghreline werkt vanuit je maag en zorgt ervoor dat je hersenen beseffen dat je honger hebt.
  • Leptine hangt dan weer samen met vetcellen en stopt het hongergevoel als je gegeten hebt. Als je te weinig hebt geslapen, wordt het evenwicht tussen de twee hormonen verstoord. En net daardoor krijg je een groter hongergevoel.

Meer vet, maar minder beweging

En wie honger heeft, grijpt sneller naar eten. Al zal je de volgende keer waarschijnlijk twee keer nadenken voor je dat doet. Want een Europees onderzoek zegt dat je na een korte nacht gemiddeld 385 calorieën meer dan normaal opneemt. Die bestaan dan ook nog eens voornamelijk uit vet, maar dat kan natuurlijk te wijten zijn aan die heerlijke koekjes die je niet kon laten liggen.

Alsof de rijkelijke calorieën nog niet genoeg zijn, vermeld het onderzoek ook dat je veel minder beweegt na een korte nacht. Je bent natuurlijk moe, dus dat is normaal. Maar het zorgt er wel voor dat de calorieën meteen worden opgeslagen als vet. Vanavond lekker vroeg onder de wol kruipen, is dus de boodschap!

Bron: libelle.nl, gezondheid.be

Meer lezen?

Partner Content