tips online daten
Red heart online dating Find Love Dating Couple Dating Happiness Tips

Online liefde: hoe betrouwbaar is het?

Door De Redactie

 

Elke single weet het: ’t is niet simpel om een goed lief te vinden, ook al zijn er datingsites en apps te over. Deze lezeressen en experts vertellen over die virtuele vonk!

Oh Romeo, ben je online?

 

Claire (60) raadt het elke single aan

”Daten op het net is gewoon een moderne manier om iemand te leren kennen”

“Ik was al een tijdje single toen ik in 2014 een profiel aanmaakte op Twoo. Verschillende dates leidden tot weinig interessants, tot ik het profiel van mijn man kruiste. Begin mei begonnen we te chatten, twee maanden later waren we een koppel en nog een paar weken later woonden we al samen.

Ja, het was meteen koekenbak. Tot anderhalf jaar geleden het noodlot toe sloeg. Mijn man kreeg kanker, een halfjaar later was hij er niet meer… Om het gemis en de leegte op te vullen maakte ik een paar maanden geleden opnieuw een profiel aan. In het begin vooral om te praten, maar intussen leerde ik opnieuw iemand kennen. Het is nog pril en een echte relatie zou ik het niet noemen, maar ik zie wel wat het wordt. Voor mij is een datingwebsite alleszins een moderne manier om iemand te leren kennen, en ik zou het elke single aanraden!”

9 jaar geleden leerde Griet (43) haar man kennen op een datingsite

”Ik verwachtte er niet veel van. Misschien is dat de sleutel tot succes?”

“Mijn man en ik waren één van de eerste koppels in onze omgeving die elkaar leerde kennen via een datingsite. Geen wonder dat we gemengde reacties kregen: de ene was verrast, de ander heel achterdochtig. ‘Dat kan toch niets worden’, hoorde ik dan, of ‘dat blijft vast niet duren’. Datingwebsites waren negen jaar geleden nog niet zo ingeburgerd en normaal als nu, dus ik begrijp de argwaan wel. Maar ze hadden ongelijk.

Amper een paar weken na de eerste chatgesprekken, verhuisde ik met mijn kinderen naar een dorp tachtig kilometer verderop, en gingen we samenwonen. Tegen de tijd dat we elkaar ons jawoord gaven – amper één jaar later – was iedereen al lang bijgedraaid en besefte mijn omgeving dat hij de man van mijn leven is.

Toch ben ik ervan overtuigd dat je nooit te veel mag verwachten van zo’n site of app. Zelf ben ik er destijds heel gemoedelijk aan begonnen en was ik vooral op zoek naar leuke gesprekken en nieuwe vriendschappen. Misschien was net dat de sleutel tot succes.”

De eerste Tinderdate van Lies (35) was meteen raak

”Acht maanden na onze eerste online woorden ging hij op z’n knie zitten!”

“Ik heb het lang afgezworen, Tinder. Ik had gemerkt dat er op de sportclub nogal smalend over werd gedaan én dat enkele getrouwde en verliefde mannen een profiel hadden aangemaakt. Ik nam mezelf voor er niet aan mee te doen. Mijn hart was al genoeg gekwetst, ik wilde het datingongeluk echt niet zelf gaan opzoeken. Maar toen ik al meer dan twee jaar vrijgezel was, overtuigde mijn beste vriendin me het toch een kans te geven.

En inderdaad, ze had gelijk: het swipen beviel me en ik kon wel wennen aan al die positieve mannelijke aandacht. Uiteraard waren er overdreven seksuele avances en gortige Tinderprofielen waarin mannen zich seksverslaafd noemden, om nog maar te zwijgen van de mannen die thuis een schat van een vrouw hadden zitten. Maar er waren ook leuke gesprekken bij. Alleen een date, die bleef uit.

De magie waarnaar ik op zoek was, volgde pas vier maanden later. Één man wist me in geen tijd te veroveren. Wat begon met een simpele vraag over mijn weekendplannen, groeide in geen tijd uit tot een ellenlange conversatie en uiteindelijk ook een telefoongesprek. Drie dagen na de woorden ‘It’s a match!’ zagen we elkaar voor het eerst. We spraken af bij mij thuis, al is dat zeker niet wat ik normaal gezien zou doen. Maar omdat mijn date een goeie collega bleek te zijn van één van mijn beste vrienden wist ik zeker dat ik niet één of andere creep in huis haalde en dus verkoos ik de rust van mijn eigen living.

Ik geef toe dat ik ongelooflijk zenuwachtig was, maar dat was mijn date ook, merkte ik. Want ook al hadden we elkaar al eens gehoord, en wist ik hoe hij eruitzag van de foto’s, zo’n afspraakje blijft toch altijd een beetje onwennig in het begin. Gelukkig maakten de zenuwen al snel plaats voor een fijn, warm gesprek over reizen, dromen, en onszelf. Sindsdien zijn mijn Tinderdate en ik onafscheidelijk én sinds een halfjaar ook getrouwd. Want acht maanden na die eerste Tinderwoorden, ging mijn lief op zijn knie.”

Katrien (54) heeft er even genoeg van

”Na elf jaar kwam ik nog steeds dezelfde mensen tegen op die datingsite”

“Hoe ouder je bent, hoe moeilijker het is om nieuwe mensen te ontmoeten. Dus besloot ik elf jaar geleden een profiel aan te maken op datingwebsite Rendez-Vous. Het is een gratis site, maar alleen als je betaalt, kun je chatten met anderen. Dus nam ik een betalend profiel, want zonder een babbel weet je toch nooit met wie je te maken hebt. Ik praatte met verschillende mannen en had ook een aantal dates. Ik vond het handig dat ik kon vergelijken.

Uiteindelijk hield ik er zelfs een relatie van vier jaar aan over. Toen die voorbij was, twijfelde ik lange tijd of ik opnieuw een datingsite zou proberen. Die twijfel bleek uiteindelijk niet nodig, want ik ontmoette iemand in het ‘echte’ leven. Maar ook die relatie liep stuk, en dus ben ik intussen alweer twee jaar single. Ik voel me goed alleen, ben gelukkig, maar soms mis ik de warmte en genegenheid van een relatie. Een tijdlang had ik opnieuw een profiel op Rendez-Vous, maar ik had het idee dat ik nog steeds dezelfde mensen tegen kwam als elf jaar geleden en dus sloot ik alles weer af.

Volgens mijn kinderen moet ik me een smartphone aanschaffen en Tinder uitproberen. Mijn dochter vond tenslotte zo haar vriend. Ik weet het niet goed, eerlijk gezegd. Mijn rugzak wordt ook alsmaar groter, mijn hart fragieler. Toch wil ik blijven geloven in de liefde, dus ja, wie weet vind je me over een tijdje op Tinder. Als mijn ouderwetse gsm het begeeft.” (lacht)

Karen (36) denkt dat online daten niets voor haar is

”Meestal durfde ik die mannen niet te zeggen dat ik er niets aan vond”

“Misschien verwachtte ik te veel, misschien is online iemand ontmoeten gewoonweg niets voor mij is, maar feit is: ik heb de twee datingapps die ik gebruikte verwijderd. Ik was bijna zes jaar single toen een vriendin me een dik jaar geleden overtuigde om het toch eens te proberen. Zij had zo haar man ontmoet en ik dacht: ach, waarom niet? Ik trok me op aan de positieve verhalen die ik had gehoord, en ergens hoopte ik dat het ook mij zou overkomen. Ik heb het dan ook echt geprobeerd – ondanks alle freaks en op seks beluste mannen die ik tegenkwam op de apps.

Meerdere keren ging ik op date, de ene al geslaagder dan de andere. Meestal sprak ik af in een café dat ik ken, en zorgde ik ervoor dat er ook een vriendin of iemand die ik kende aanwezig was die avond. Op de eerste date heb ik zelfs aan een vriendin gezegd dat ze me moest redden met een zogezegd dringend telefoontje als de date zou tegenvallen. Niet veel later heb ik haar ook écht een bericht gestuurd, ik durfde mijn date gewoonweg niet zeggen dat ik er niets aan vond.

Intussen heb ik de apps verwijderd van mijn telefoon en wil ik niet te veel meer zoeken naar een lief. Ik ben beginnen te sporten, heb heel hard gewerkt aan mezelf en aan hoe ik me voel, en we zullen wel zien of er iemand op mijn pad komt. Daten blijft tenslotte een loterij, dus wie weet vind ik binnenkort mijn winnend lotje in levende lijve.”

Voor Suzy (54) was Tinder een egoboost

”Ik was best nieuwsgierig naar hoe goed ik nog in de markt lig”

“Het waren mijn kinderen die me anderhalf jaar geleden overtuigden om een Tinderprofiel aan te maken. En eigenlijk was ik best nieuwsgierig om te weten hoe goed ik nog in de markt zou liggen. Een partner vinden, is nooit mijn bedoeling geweest, laat ons zeggen dat ik meer op zoek was naar een egoboost. Intussen zag ik al heel wat vreemde mannen de revue passeren: sommigen waren getrouwd, anderen wilden alleen maar seks, nog anderen deelden een profiel met hun vrouw met wie ze op zoek waren naar een triootje.

Al waren er ook fatsoenlijke mannen bij, hoor. Met vier van hen ging ik op date, maar het werd uiteindelijk nooit meer dan een fijne babbel. De ene was veel kleiner dan ik dacht, een andere beweerde dat hij 58 jaar oud was, maar zag er minstens twintig jaar ouder uit. Nee, ik geloof meer in fysieke ontmoetingen: dan weet je meteen hoe iemand eruit ziet en merk je of er chemie is of niet.”

Nele (38) leerde haar verloofde kennen op Parship

”Ik was meteen verkocht. En na een weekendje zee waren we onafscheidelijk”

“Ik had de reclamespot voor Parship.be al een paar keer gezien toen ik besloot het een kans te geven. Vooral het feit dat het een betalende site is waar het lidgeld vrij hoog is, overhaalde me. Zo zouden alleen ‘serieuze’ mensen zich daarop inschrijven. Na een paar dates merkte ik dat Ronny mijn profiel verschillende keren had bezocht, dus stuurde ik hem een bericht. Een tijdlang chatten we, en even later gingen we samen naar de film.

Na die eerste date was ik helemaal verkocht. De volgende dag gingen we alweer op date, en nog eens twee dagen later vertrokken we voor een weekendje aan zee. Sindsdien zijn we onafscheidelijk. Drie jaar geleden werden we de trotse ouders van een dochtertje, en over twee jaar trouwen we. Net daarom overhaalde ik ook mijn broer om Parship een kans te geven, maar hij vond er niets aan.”

 

Wie maakt gebruik van datingapps en -websites?

  • Elisabeth Timmermans, van de Erasmus Universiteit Rotterdam doet onderzoek naar online dating en de invloed van media op relaties:

“Oorspronkelijk waren het vooral de 30- tot 45-jarigen die datingwebsites gebruikten. De meeste singles van die leeftijd hebben een lange relatie achter de rug, vaak ook kinderen, en vinden het moeilijk om een nieuwe partner te vinden. Zo’n website is dan ideaal, natuurlijk.

Intussen zijn we meer dan vijftien jaar later en zijn de vijftigplussers en de jonge twintigers de snelst stijgende groep gebruikers. Jongeren maken vooral gebruik van Tinder, omdat het een gratis app is, heel gemakkelijk en je kunt hem altijd en overal gebruiken. De oudere leeftijdsgroep heeft moeten wennen aan het idee dat je ook online de liefde kunt vinden. Maar steeds vaker zetten ze hun traditionele gedachtenpatroon over het huwelijk en relaties opzij en kiezen ze voor hun eigen geluk. En daar horen dus ook datingwebsites en -apps bij.”

  • Relatietherapeute Rika Ponnet (duetrelatiebemiddeling.be):

“Hoewel het soms lijkt alsof iedereen tegenwoordig zijn partner online zoekt, vindt maar liefst 80 procent van de koppels elkaar nog steeds via hun sociaal netwerk: hun werk, school, de sportclub, de vriendenkring. Dat blijft dus de meest voorkomende manier. Toch winnen datingapps en -websites aan populariteit. Maar liefst 85 procent van de mannen en vrouwen jonger dan 35 maakt gebruik van Tinder. Bij de 45-plussers is dat amper 4 procent – zij verkiezen eerder een website.

Al zijn de Tinderaars zeker niet allemaal op zoek naar een relatie: vooral jongeren zien het als een soort spel, of een vorm van voyeurisme. Want hoe meer gebruikers een app of website heeft, hoe meer je natuurlijk mannen en vrouwen ontmoet die andere bedoelingen hebben dan een relatie. Maar laat je daar zeker niet door afschrikken, het merendeel heeft wel degelijk goeie intenties.”

Hoe realistisch is het om online te zoeken naar een partner?

Rika Ponnet: “Eigenlijk is je partner online zoeken even realistisch als op café. Het is zowel in de virtuele als in de echte wereld belangrijk dat je je openstelt en vooraf niet te kritisch of afwijzend bent. Want soms lijkt het alsof onze zoektocht naar een partner het afvinken van een checklist is. Zo lopen we heel veel potentiële partners mis, alleen maar omdat we iemand willen die dichtbij woont, of iemand die minimum 1m85 groot is.

Mijn advies is dan ook om bij virtueel daten zo snel mogelijk af te spreken, omdat je zo veel meer te weten komt over iemand dan wanneer je ellenlange chatconversaties houdt. Lichaamstaal, oogcontact en uitstraling zijn van essentieel belang en dat zie je alleen als je iemand ontmoet. Stop daar dus tijd en energie in.”

Elisabeth Timmermans: “Datingapps en -websites zijn een beetje als Blind Getrouwd: je verwacht de perfecte match te vinden, temeer omdat je vaak een hele vragenlijst moet invullen en er zo al een selectie voor jou gebeurt. Maar net daarom zijn de verwachtingen veel hoger en krijgen we het idee dat liefde maakbaar is.

Je verwacht een instant wauw-gevoel, maar zo gaat het niet altijd, natuurlijk. Gebruikers chatten ook vaak met meerdere singles tegelijk en valt de ene date tegen, dan is er nog altijd een andere. Hou er dus rekening mee dat er meer geswitcht wordt.”

Dé hamvraag: hoe weet je of iemand getrouwd is?

Elisabeth Timmermans: “Heel eenvoudig: stel gewoonweg de vraag. Geeft hij een ontwijkend antwoord, wees dan op je hoede. Vertrouw je intuïtie en let ook op kleine dingen: kan hij alleen bellen op bepaalde momenten of draagt hij een ring? En zoek hem op op sociale media, zo vind je vast nog meer foto’s van hem.”

Online daten voor dummies: zo maak je een sterk profiel

Ook interessant:

 

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."