Ontdek ze snel: dé allergiebronnen in je huis

Ontdek ze snel: dé allergiebronnen in je huis
allergiebron thuis allergie

Neen, het zijn niet alleen de pollen buiten die het jou in het hooikoortsseizoen extra zwaar maken. Zorg er ook voor dat er in je huis zo weinig mogelijk stoffen zijn die allergische reacties kunnen uitlokken!

  1. Houd je huis opgeruimd. Rommel is een broedplaats voor huisstofmijt, insecten, schimmels én muizen. Bewaar volle vuilniszakken buiten.
  2. Huisstofmijt en huidschilfers van je huisdieren nestelen zich graag comfortabel in jouw tapijt en vloerkleden. Stofzuig ze regelmatig en doe dat met een stofzuiger mét hepa-filter die alle kleine stofdeeltjes vasthoudt in plaats van ze door de lucht te verspreiden.
  3. Was je beddengoed wekelijks op minstens 60 graden zodat huisstofmijt en allergenen het niet overleven.
  4. Schimmels zijn dol op vochtige badkamer- en keldermuren, en kunnen onder andere zorgen voor een loopneus, prikkelhoest en niesbuien. Maak de wanden daarom geregeld schoon met een sopje van water met een flinke scheut bleekmiddel. En zet een vochtvreter (of meerdere, kijk op de verpakking voor hoeveel vierkante meter de vochtvreter geschikt is) in de kelder.
  5. Kruimels en voedselresten op je aanrecht (en daarmee vaak ook op de vloer) trekken muizen, kakkerlakken en ander ongedierte aan. Hun uitwerpselen kunnen allergieën verergeren. Houd je werkblad daarom spic en span.
  6. Natuurlijk moet er regelmatig verse lucht in huis circuleren, maar doe dit dan voor tien uur in de voormiddag of na een regenbui. Houd daarna ramen en deuren gesloten. Heb je een airco, vervang dan elke maand de filter. En laat alle schoenen in de gang staan zodat pollen niet door je huis verspreid worden.
  7. Let erop dat er op de blaadjes van je potplanten binnen geen schimmel zit en gebruik eventueel een product hiervoor. Geef je planten ook niet zoveel water dat het op de aarde blijft staan.
  8. Niet alleen huidschilfers, maar ook speeksel van je huisdier veroorzaakt problemen bij dertig procent van mensen die lijden aan een allergie. Naast dagelijks stofzuigen, kan het wekelijks wassen en/of borstelen (doe dit buiten…) van je huisdier het aantal allergenen binnenshuis gevoelig verminderen. En ook al is het nog zo gezellig, je huisdier laat je niet in je slaapkamer als je snel last hebt van allergische reacties.
  9. Stof elke week af en was stoel- en kussenhoezen. Kies liever voor een sofa van leer dan van stof. Een stoffen sofa stofzuig je minstens een keer per week en laat hond en kat er niet op liggen als je gevoelig bent voor allergenen. Kies voor je kat of hond voor een ligmand van kunstleer die je nat kan schoonmaken.
  10. Zorg dat de temperatuur niet hoger is dan 21 graden: hoe warmer de binnentemperatuur, hoe beter huisstofmijt en schimmel gedijt.

Meer over hooikoorts en allergie, en hoe het te behandelen, in onze commerciële bijdrage ‘Zoom Gezondheid’ in nr.15 van 2016.

beeld: Shutterstock

Lees ook:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)