Overmatig zweten: dit kun je eraan doen

Je hebt net je nieuwe outfit aan en bent helemaal klaar om te stralen. Pfieuw, warm zeg. Voor je het weet, heb je twee enorme zweetkringen op je kleedje. Deze kleine dingen kun je doen om overmatig zweten te voorkomen.

1. Kleding

Alles begint bij je keuzes tijdens het shoppen. In synthetische stoffen zweet je makkelijk en dan kunnen ze enorm gaan plakken. Met kleding van natuurlijke materialen heb je dat veel minder. Ga voor stoffen zoals katoen, linnen en zijde en check altijd het etiket.

De vorm van je bovenstukken is ook belangrijk, meerbepaald aan je oksels. Als je last hebt van veel zweten, neem je best dingen zonder of met heel losse mouwen of met van die losse ‘vleermuismouwen’. Als je toch iets mét mouw draagt, kan een stukje katoen ook helpen. Naai het precies waar je oksel komt en: vaarwel vieze zweetkringen.

2. Scheren

Okselhaar dient oorspronkelijk om je warm te houden, net zoals al onze lichaamsbeharing. Maar warmte betekent meer zweten. Zo worden je oksels een echte haard voor bacteriën. Die zorgen dan weer voor onaangename geurtjes. Okselhaar groeit snel, dus probeer het toch minstens een keer per week af te scheren. Waxen is ideaal, maar niet iedereen houdt daarvan en het duurt ook langer. Scheren is zeker ook voldoende.

3. Anti-transpirant

Deodorant helpt enkel tegen nare geurtjes? Nee hoor. Speciale deodorants die anti-transpirant zijn, zorgen er ook voor dat je minder hard gaat zweten. Ze maskeren niet enkel zweetgeur, maar ze verdoven ook de zweetkliertjes in je oksels een beetje. Zo zweet je effectief minder én ruik je lekker.

4. Niet deppen!

We hebben het allemaal weleens gedaan: in paniek naar het toilet om je natte oksels af te deppen met een toiletpapiertje. Niet doen! Daardoor ga je juist nog meer zweten. Als je dan na een paar minuten weer voelt dat je oksels nat zijn, ga je er alleen maar meer zorgen om maken. En van stress ga ook weer meer zweten.

 

Meer lezen?

Partner Content