© Getty Images

Parkinson: ook jonge mensen worden getroffen

Door Karen Baert

Parkinson komt niet alleen voor bij oudere mensen. Ook mensen onder de 50 worden getroffen door de chronische hersenaandoening. De klachten van jonge patiënten worden echter niet zo makkelijk gelinkt aan de ziekte van Parkinson.

Geen echte ouderdomsziekte

De ziekte van Parkinson treft wereldwijd miljoenen mensen. En dat zijn niet alleen oudere patiënten. Want hoewel wordt gedacht dat Parkinson een ouderdomsziekte is, ontwikkelt 5 tot 10 procent van de patiënten de ziekte vóór de leeftijd van 50 jaar.

In België lijden ongeveer 40.000 mensen aan de ziekte van Parkinson. Dat betekent dat daarvan ongeveer twee- tot drieduizend Belgen op jonge leeftijd met de ziekte werden geconfronteerd.

Sommige mensen vonden dat ik wat raar stapte. Maar wie dacht er nu aan Parkinson?

Wat is de oorzaak?

Jonge patiënten krijgen de ziekte vaker door een genetische afwijking. Zo zijn er bepaalde genen die wanneer ze een fout vertonen, het risico op de ziekte sterk kunnen verhogen. Maar deze oorzaak geldt niet voor elke jonge patiënt.

Er is wel hoop voor patiënten met de genetische variant. Recent werd medicatie ontwikkeld die specifiek op het mutatieproces ingrijpt. Het medicijn wordt op dit momenteel getest bij patiënten die de mutatie dragen.

Hoe kun je het herkennen?

De ziekte wordt niet zo snel herkend bij jonge patiënten. Dat komt omdat de ziekte zich uit in andere symptomen, maar ook omdat er niet snel aan Parkinson wordt gedacht.

Celia De Leeuw, 52 jaar, kreeg symptomen toen ze 48 was: ”Sommige mensen vonden dat ik soms wat raar stapte. Toen ik op stapweekend was met mijn vrienden, maakte iemand die me voor de eerste maal zag, diezelfde opmerking. En dan waren er nog andere symptomen: slechte motoriek in mijn linkerhand, mijn been sleepte, mijn hand zwaaide niet mee als ik stapte en ik had ook veel meer speekselvorming. Maar wie dacht er nu aan Parkinson?“

Professor Patrick Cras, neuroloog UZA: “Jonge patiënten hebben in het begin last van vage klachten die moeilijker in verband te brengen zijn met Parkinson. Symptomen die vaak voorkomen bij deze groep zijn:

  • tintelingen in een arm,
  • onhandigheid,
  • onverklaarde schouderpijn,
  • verkrampingen.

Maar ze kunnen ook last hebben van neerslachtigheid, verminderde motivatie, verminderde reukzin of slaapstoornissen waarbij ze tijdens de slaap allerlei bewegingen beginnen uit te voeren. De diagnose laat daarom soms lang op zich wachten.”

Lees hier meer getuigenissen van jonge parkinsonpatiënten.

Diagnose op jonge leeftijd, wat nu?

Jonge parkinsonpatiënten staan vaak voor bijzondere uitdagingen. Want hoe kun je je sociaal leven, gezin, werk en eigen gezondheid onderhouden terwijl je lijdt aan een chronische aandoening? Vooral de mentale en geheugenklachten hebben een belangrijke impact op het sociale leven en relaties.

Vaak heerst er ook onbegrip op het werk wanneer de patiënt aangepaste taken vraagt. Gemiddeld stoppen jonge patiënten zes tot zeven jaar na hun diagnose met werken, omdat de symptomen te uitgesproken zijn geworden.

Professor Patrick Cras ziet echter ook een groot doorzettingsvermogen bij jonge patiënten: “Ondanks het feit dat een dergelijke diagnose vaak inslaat als een bom, toont deze groep patiënten naast hun uitdagingen ook een bijzondere kracht. Ik ben altijd onder de indruk van hun bijzonder groot aanpassingsvermogen, hoe ze ondanks hun diagnose doorzetten, zowel op goede als slechte dagen. Dat is echt bewonderenswaardig.”

Extra aandacht op Wereld Parkinson Dag

Op 11 april is het Wereld Parkinson Dag. Elk jaar brengt vzw Stop Parkinson de ziekte extra onder de aandacht.

Ivo de Bisschop, oprichter van vzw Stop Parkinson: ”Ik was 62 jaar toen ik hoorde dat ik Parkinson had. Ikzelf en iedereen rond mij vond dat zeer jong om zo’n verdict te krijgen. Maar ik ben verbijsterd over het feit dat zoveel mensen onder de 50 hier ook mee worden geconfronteerd. Daarom willen we met Stop Parkinson hen op de Wereld Parkinson Dag een hart onder de riem steken. En blijven we met de vzw streven om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor broodnodig wetenschappelijk onderzoek.”

Hoe jij kunt helpen lees je op de website van Stop Parkinson.

Bronnen: Stopparkinson.be, parkinsonliga.be

Meer interessante artikels:

Partner Content